МАЯ МАНОЛОВА ВНАСЯ В ПАРЛАМЕНТА ПРОМЕНИ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС ЗАРАДИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА

proekt-manolova-bgnes

Инициаторите на референдума поставиха ултиматум към НС да гласува проекта „Манолова“

Манолова внесе законопроекта в понеделник, заедно заедно със сценаристи на Слави Трифонов и привърженици на идеята за мажоритарен вот като журналиста Валери Найденов и социоложката Мира Радева.

„Не достигнаха 12 027 гласа, за да бъде референдумът задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и подкрепа на въпросите, резултатите му са морално и политически задължителни за народните представители“, е записано в мотивите, съобщават от пресслужбата на Манолова.

Със закона се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура. Това ще стане чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 изборни района в чужбина. Омбудсманът посочва, че предвид мажоритарността на вота и за да се избегне изкривяването на резултатите се предлага за депутати да се избират само онези български граждани, които са живели в най-малко 6 месеца в съответния изборен район. Вотът на българите в чужбина няма да влияе на този в страната, е записано още в мотивите й.

Предстои да се види дали парламентарните партии ще се съобразят с проекта и ще има ли Народното събрание време да го приеме. Едно от сериозните предизвикателства е прерайонирането на страната, така че всички райони да имат еднаква тежест от гледна точка на броя избиратели. Това е процес, който би отнел време и със сигурност би предизвикал спорове.

Затова партиите в отиващия си парламент обмислят възможността за частично въвеждане на мажоритарен вот на предстоящите предсрочни парламентарни избори, а новото НС да обсъди цялостното преминаване към мажоритарен избор в два тура. Сценаристът от „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов обаче заяви, че е против промени в кодекса, които не съотвестват на поисканото в референдума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *