Марсоходът „Кюриосити” е открил „нещо потресаващо”

При анализ на образци на марсианска почва марсоходът „Кюриосити” е открил нещо крайно интересно, съобщиха учените. Въпреки това те отказват да съобщят какво точно е открил марсоходът.

КюриоситиСпециалистите имат намерение да проверят още веднъж данните, за да се изключи грешка, съобщава американското радио NPR, цитирано от „Фокус“.

Миналата седмица „Кюриосити“ отново тръгна на път, за да търси подходяща скала, която да изследва и по този начин да разкрие историята на древен Марс.

„Получаваме данни от химическата лаборатория на борда на марсохода и тези данни са много интересни. Научна група щателно ги проверява”, заяви научният ръководител на мисията Джон Гротцингер.

По-рано с помощта на своя манипулатор марсоходът е загребал марсиански пясък, който е бил изследван в лабораторията. Анализът е показал нещо „потресаващо“, отбеляза Гротцингер. „Тези данни може да влязат в учебниците по история”, добави той.

Въпреки това специалистът отказа да говори за това, което „Кюриосити” е открил, като се позова на необходимостта от щателна проверка на получените данни.

Екипът и преди е попадал в подобна ситуация. По време на експеримент по анализ на състава на атмосферата на Марс първите измервания показали присъствие на метан.

„Ние от самото начало знаехме, че има риск въздух от Флорида, откъдето беше изстрелян марсоходът, да бъде превозен на Марс. Затова направихме измервания още веднъж,” каза ученият. При повторните изследвания метанът е изчезнал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *