МАРК ЗУКЪРБЪРК ПРОДАВА БЛИЗО 75 МИЛИОНА АКЦИИ ОТ ФЕЙСБУК

Zuckerberg bgnes

Той смята да дари получените 6-12,8 млрд. Долара за благотворителност

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг възнамерява да продаде близо 75 млн. акции в близката година и половина. Това обяви самият той в профил си в социалната мрежа и добави, че акциите, които той ще продаде са не само негова собственост, но и на съпругата му Присила Чан. Понастоящем тяхната стойност се оценява на 6-12,8 млрд. долара.

„Разчитам да продам между 35 и 75 млн. акции на „Фейсбук“ в близките 18 месеца, за да мога да спонсорирам нашата (филантропска) дейност в сферата на образованието, науката и защита на правата на човека“, отбеляза в изявлението си Зукърбърг. Въпреки това обаче той подчерта, че планира да запази контрола над компанията си с право на глас в управителния съвет за още най-малко 20 години.

Решението на Зукърбърг не е изненада предвид факта, че през 2015 година той и съпругата му обявиха, че до края на живота си ще продадат 99% от акциите си във „Фейсбук“ и ще дарят средствата за благотворителни клаузи. Към момента по оценка на „Форбс“ капиталът на Зукърбърг възлиза на повече от 70 млрд. долара.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *