Марин Райков: Проблемите в енергетиката са трупани 20 години

Марин РайковСлужебният премиер бе повикан спешно да се обяснява в парламента, като остави заседанието на правителството в министерски съвет.

„Проблемите в енергетиката са трупани две десетилетия, а не само четири години. Знаете какви са реалните проблеми в сектора”, каза министър-председателят Марин Райков при изслушването в парламента по повод състоянието на сектор енергетика.

„Заварихме една система с тежки диспропорции, система, която беше пред срив с оглед на свръхпроизводство. България в момента има производство 12 000 мегавата, а цялото потребление заедно с износа е около 5000. Заварихме система, която беше пред финансов банкрут, заради неправилно ценообразуване“, заяви Райков.

„Ние заварихме дългосрочни договори за изкупуване на енергия на изключително високи цени. Цените, заради които българските граждани излязоха на протест. Заварихме един огромен дълг на НЕК, свързан с изграждането на АЕЦ „Белене“, който имаше падеж вчера и беше успешно рефинансиран. Всичко това допълнително усложнява и без това тежкото положение на НЕК. Заварихме и изключително тежки неефективности в държавните предприятия. Само за два месеца синдикатите и директорите успяха да открият 235 млн. лева. Разбирате какъв резерв е имало заради неефективност. Положихме максимални усилия. На път сме да овладеем свръхпроизводството, което е в основата на всички проблеми в енергетиката“, посочи министър-председателят.

Премиерът поздрави новоизбраните народни представители. „Бих искал да ви поздравя с встъпването ви в тази високо отговорна функция и да ви пожелая успех, сговор. Днес българският народ очаква от политическата клас решение, а не конфронтация“, посочи той.

Нищо не е скрито, нищо не е направено зад гърба на хората, каза още премиерът.

Райков посочи като добра практика работата на обществения съвет към МИЕТ. „ДКЕВР прие три наредби за въвеждане на третия енергиен пакет. Ние разсекретихме 200 договора в областта на енергетиката и ги качихме на интернет сайта“, каза министър-председателят.

„Заварихме европейско ограничение на износа за Турция по технически причини. Работихме с европейските институции и успяхме да увеличим капацитета на 366 мегавата. От един месец работим с Турция, за да можем да използваме капацитет на остров“, посочи Райков.

Идвам директно от Министерски съвет и не съм имал време да подготвя едно по-конкретно изложение. Ще имате възможност да чуете председателя на ДКЕВР.Министърът на енергетиката ще има възможност да даде повече информация, каза премиерът.

Източник: bulgaria-news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *