Марин Райков: Не може да контролираме дейността на печатницата постфактум

Марин РайковПремиерът съобщи, че няма арестуван служител на МС и образувано досъдебно производство във връзка с пуснатитите манипулации по ТV7.

„Нашите взаимоотношения с тази печатница са приключили на 8 май. Министерски съвет няма задължение по Договор и по съществуващите в страната закони да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата“, каза министър-председателят Марин Райков в съобщение до медиите.

„Всичко, което сме поръчали е получено и разпространено. Няма служител на МС, който да е бил арестуван или спрямо когото да е образувано предварително производство. Всички останали коментари ще бъдат направени след изборите като функция от установените от прокуратурата факти и обстоятелства“, обясни Райков.

Премиерът изразява удовлетворение, че са взети всички предохранителни мерки, за да не се стига до евентуална злоупотреба и изразява благодарност на прокуратурата. Той призовава политическите партии да не се възползват от този случай, за да нарушават предизборното мълчание.

Министерският съвет е изпълнил всички свои ангажименти във връзка с отпечатването и разпространението на изборните бюлетини за извънредните избори на 12 май, спазвайки процедурите и буквата на закона. Това се казва в съобщение от правителствената служба.

Количеството от 8,343 млн. бюлетини беше заявено и получено от печатницата, избрана след провеждането на обществена поръчка в сроковете, заложени в договора за изпълнение. Според Изборния кодекс броят на бюлетините, които се отпечатват трябва да съотвества на броя на избирателите в страната и чужбина + 10% .

Всички заявени от МС и отпечатани бюлетини са получени от областните администрации на 8 май 2013-та година.

Не отговарят на истината появилите се в публичното пространство твърдения, че има „арестуван“ служител на администрацията на МС.

Източник: bulgaria-news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *