МАКРОН СЕ СРЕЩНА И С ПРЕМИЕРА БОРИСОВ, ФРАНЦИЯ ЩЕ НИ УДАРИ РАМО ЗА ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА

Borisov Macron bgns

Транспортните работници или превозвачите няма да попадат под ударите на предстоящата за реформиране директива на ЕС за командированите работници

Френският държавен глава Еманюел Макрон благодари на премиера Бойко Борисов за доброто сътрудничество в ЕС. И Франция, и България искат страната ни да е пълноправен член, стана ясно от изявлението му. Транспортните работници или превозвачите няма да попадат под ударите на предстоящата за реформиране директива на ЕС за командированите работници. Това заявиха премиерът Бойко Борисов и президентът Еманюел Макрон, в отговор на въпрос на БГНЕС за позицията им по директивата за командированите работници.

Както стана ясно от думите на Борисов, при превозвачите има много детайли и особености, които дават основание в бъдещите преговори те да бъдат изключени от директивата. Същото подчерта и президентът Макрон, който заяви, че превозвачите по време на работа са длъжни да се върнат в определен срок в страната си и не остават в другите страни-членки, и по този начин не правят социален дъмпинг на местните работници.

По повод различията в някои страни от ЕС за въпросната директива, Бойко Борисов каза, че предстои различните мнения да бъдат сложени на масата на преговорите, да се чуят всички мнения и до края на октомври, проблемът да бъде решен. Макрон уточни, че въпросната директива ще бъде одобрена с квалифицирано мнозинство за разлика от другите стратегически решения на ЕС, които се вземат с консенсус. БГНЕС припомня, че Полша и Унгария са против промяната на директивата. В отговор на зададен въпрос от френски журналист по този повод, Борисов каза: Полша и Унгария са не само приятели на България, те са важна част от ЕС. Пагубно е отношенията между държавите в ЕС да преминават във фаза на открита конфронтация. Освен това в изложението си, Макрон обяви, че предстои подписването на важни договорености между двете страни в икономиката и отбраната. За тази цел съответните български министри ще посетят Париж, където ще водят преговори по бъдещите договори. Тези договори ще доведат до създаването на нови работни места. Макрон заяви също, че по време на преговорите с Борисов са обсъдили задълбочаване на сътрудничеството и в образованието.

Франция ще ни подкрепи за приемането ни в чакалнята на Еврозоната. „Трябва да се сложи край на границата между страните от Изток и Запад“, настоя Макрон. Не трябвало да има делене и на признаци коя държава е членка на Еврозоната и коя не.

„България вече трябваше да е член на Шенген“, смята още френският държавен глава. Според него сме изпълнили критериите за това. Макрон заяви и че Шенген ще претърпи промени и ние трябва да влезем във вече промененото шенгенско пространство.

На свой ред премиерът Бойко Борисов изтъкна съгласието си с казаното по-рано от президента. Той благодари на българската първа дама, че имала ангажименти с Брижит Макрон и френският президент можел да се съсредоточи върху деловите си ангажименти. Борисов настоя за европейска перспектива за Западните Балкани. Трябвало да се посочи ясна дата за тази перспектива, за да могат техните правителства да имат цел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *