МАКЕДОНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ПЕНДАРОВСКИ: НЕОБХОДИМА Е ИНТЕГРАЦИЯ НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ В ЕС

sTEVO PENDAROVSKI BGNES

Докато Западните Балкани не се интегрират в Европейския съюз, не можем да очакваме изчезването на балканската омраза, или подобряване на слабите икономики и междуетническите отношения. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски в Международния институт за Близкия изток и Балканистиката (IFIMES) в Любляна, говорейки на тема “Бъдещето на Северна Македония – как да се ускори интеграцията в ЕС”.

Пендаровски е посочил, че с интензивно дипломатическо участие в много кратък срок държавата успяла да реши висящи от десетилетия въпроси. Този процес, според президента, не бил лесен, защото трябвало да се вземат трудни решения по много чувствителни въпроси за гражданите. Според него основната съставка в целия процес е политическата воля.

Според македонския президент страната му се е освободила от това на миналото с подписването на договора за приятелство и добросъседство с България и със Споразумението от Преспа с Гърция. Пендаровски отново повтори оценката си, че Македония е единствената страна в региона, която няма отворени въпроси със съседите си.

Според него най-голямата заплаха за сигурността на региона е масовото заминаване на младите хора. Според него за нова ера на Балканите би могло да се говори само при интеграция в Евросъюза.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *