Лютви Местан вдигна невероятен скандал в БТВ: Аз мафиот ли съм?

Лютви МестанЛидерът на ДПС Лютви Местан прекрачи границите тази сутрин по БТВ и буквално вдигна скандал в ефир на водещия Константин Караджов.

„Тази сутрин чух ваш зрител, който нарече премиерът мафиот, че партиите, които го подкрепят са мафиоти. Колегата ви г-н Караджов, направи реплика към зрителите – „ще имаме такъв участник “, отсече Местан. „Такъв“ е показателно местоимение за признак и е сравнителна конструкция, каза председателят на ДПС, който е завършил българска филология. Какъв съм аз, г-н Караджов, попита Местан.

Вие сте представител на тези хора, срещу които се протестира, съжалявам за неточния израз, отговори явно притеснения Караджов. „Не прави чест на национална медия като БТВ да използва така стилистика. Няма да се вкопча в граматическата ви конструкция, но е важна темата за разговора – България се управлява от органи, които са създадени по силата на Конституцията“, каза Местан.

Караджов се изчерви и беше спасен от Генка Шикерова. Тя попита лидера на ДПС кой е предложил Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Преди дни Сергей Станишев разкри, че ДПС го е предложило за поста като част от ръководството на партията. Много силно се надявам Сергей Станишев да е имал предвид факта, че Делян Пеевски е народен представител от ДПС.

Въпросът за това кой го е номинирал е изчерпан с отговора на Пламен Орешарски, отговори Местан. „Премиерът каза, че решението е съвместно и обща отговорност с БСП“, припомни лидерът на ДПС.

Орешарски каза, че ще излъже, нима не си спомняте кой го предложи, репликира Караджов.

Не става въпрос за спомени, става въпрос за добре премислен сценарий за непрекъснато връщане към казуса „Пеевски“. Протестите поутихнаха и те трябва да бъдат допълнително да им се налее енергия, отговори Местан. „Делян Пеевски е приключена тема за ДПС.

В резултат на публичната реакция той дори не встъпи в длъжност. Няма да споря със Сергей Станишев, защото номинацията е общо решение, обща е и политическата отговорност. Пеевски не е член на ДПС, тъй като той е следовател, а магистратите не членуват в партии“, добави Местан. Именно това му качество направи експертно-политическото предложение той да оглави ДАНС, каза председателят на ДПС.

Какви са политическите функции на ДАНС, за да има политическо предложение, попита Шикерова. Парламентът е най-политическото място в страната, отговори Местан. Как така Пеевски даваше интервю от кабинета на председател на ДАНС пред Валерия Велева, в какво качество е бил там, попита Шикерова. Той не е встъпил в длъжност, отговори Местан. Делян Пеевски има сертификат за достъп до класифицирана информация. Той не е консумирал и не се е възползвал от по-широкия си достъп до информация по времето, когато е бил сградата на ДАНС непосредствено след неговия избор.

Местан обаче не спря дотук и разкритикува водещите, че са го подвели, тъй като продължавали да говорят само за Делян Пеевски. Вървим толкова мъчително, защото не отговаряте ясно на въпросите, отговори Шикерова. Явно не умеете да задавате въпроси, отсече Местан.

„Кабинетът Орешарски продължава да търпи калинките наследени от ГЕРБ и това е причина за най-голямата критика към него. Целта е да бъде разградена тоталитарната система на ГЕРБ“, каза Местан. Това е деструктивна енергия, каза Шикерова. Именно, отговори Местан.

Той извади куп документи, сред които предложение до Министерството на здравеопазването, подписано от депутатите от ГЕРБ за дама, която е трябвало да заеме длъжност, която е конкурсна. След това конкурсът се е провел и разбира се тя го печели, каза лидерът на ДПС.

В жълтата папка се съдържат предложение от Смолян за назначение, подписано от народен представител и областен ръководител на ГЕРБ и от Видин. Има дори предложение направено от областен управител и областен координатор от ГЕРБ. Под подписа на областния управител стои печат на ГЕРБ, това е недопустимо, каза Местан. Бившите управляващи са толкова непредпазливи, че те са въведени в администрацията на ведомствата, добави той. Ние ще искаме сформирането на специална анкетна комисия, която да проучи тези скандали предложения, отсече Местан.

Много важно е да се установи колко от тези предложения са били уважени. Те са приемани на 100%, това означава, че Законът за държавния служител и конкурсите са имали чисто формален характер. Задкулисно е вземано решението кой да ръководи НЗОК, каза Местан.

Източник: novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *