Любопитно: Срещу 250 лева хакват електромера и сметките намаляват

ЕлектромериВисоките сметки за ток накараха много хора да потърсят начини да намалят разходите си. Оказа се, че за това търсене има и съответното предлагане. За сумата от 250 до 500 лв. електротехници предлагат пренастройване на електромерите така, че да отчитат само част от потребената енергия. Така сметките за ток драстично намаляват. Начините са манипулиране са два. По-евтиният и по-лесният за разкриване е т.нар. шунтиране. Това представлява поставяне на “байпас” на електромера. Измервателното устройство бива свързано така, че реално консумираната електроенергия го заобикаля, съобщава “Телеграф”.

Предлагащите тази схема най-често са електротехници. Според експертите, обаче, този начин е доста лесен за разкриване и понякога не си струва парите, които ще бъдат платени на “майстора” за измамата. По-големи суми се спестяват, когато става въпрос за големи стопански потребители и индустриални обекти. Там, обаче, контролът е много по-строг. Освен това в промишлените обекти парите, които майсторите вземат, не са фиксирана сума, а процент от потреблението. Така за да спестите, може да ви се наложи да се бръкнете до 6000 лв.

По-скъпият и по-ефективен начин е хакването. Става въпрос за манипулиране на софтуера на електромерите. То се извършва от хакери, а не от електротехници.

Обикновено, тези които бърникат електромерите са техници с доста добри познания. Много често те са работили в енергото и знаят как се работи със запечатани електромери. Част от “работата” им, обаче, доста лесно се разкрива. Самите те са трудно уловими. Затова пък всеки оставя собствен стил и начин на работа, по който служителите на ЕРП-тата ги разпознават.

Интернет пък е пълен с обяви за устройства, които също намаляват сметките за ток. Различните реклами предлагат различни варианти – с намаление на потреблението от 10 до 80%. Цената на устройствата, които се включват в мрежата, стига до 50 лв. Дори в сайтовете за колективно пазаруване могат да се намерят интересни оферти за такива приспособления.

Според обявите, след като се включи в мрежата, устройството връща назад показанията на електромера. При новите електромери отчитането направо спира. И това не е на 100% незаконно, защото никъде не пише какво може и какво не може да включвате в мрежата. За по-добро прикритие понякога устройството се крие в стабилизатор за телевизор.

Не е нужно да си експерт, за да си сглобиш подобна джаджа. Необходими са основни познания. Частите за сглобяването й струват около 50 лв. Авторът на обявата, обаче, я предлага за 500 лв. с обещанието за абсолютна дискретност за получателя. Устройството се включва в контакта и това е всичко.

Експертите от EVN обясняват, че такива приспособления работят на принципа на елиминиране на консумацията на уредите, които обикновено стоят на стендбай – телевизори, компютри, зарядни. Това означава, че енергията, потребявана от тях, е твърде малка, за да се икономисва от нея.

Електроинженери смятат, че тези устройства са безполезни и изобщо не влияят на сметките за ток.

Източник: БЛИЦ

5 коментара по “Любопитно: Срещу 250 лева хакват електромера и сметките намаляват

  1. Сега ли откривате топлата вода??? Това го правят още от 90-те години, Интересното е , че ЕОН не им пукаше твърде. Знам го от извора, че от десетилетие знаят , кой го прави и никаква реакция! Отнасят го единствено нормалните граждани и то доста голям процент без вина. Набеждават ти електромера и ти начисляват няколко месеца назад… Питайте патило ! Мога книга да напиша за монополистите в България.

  2. Тези манипулирания ги правят и служители на Е.ОН (на частно след работно време), вземат ти 200-300 лева. След което те оставят да се захлебиш 2-3 месеца с по-малките си сметки за ток, след което ако не си им симпатичен те изпяват, идва екип, който констатира манипулациите по електромера. Оттам Е.ОН завежда процес срещу теб по няколко параграфа, сумата която искат варира, но адвокатите са много слаби на тези казуси, защото там всичко е черно-на-бяло и няма как да оправдаят клиентите си.
    Според мен не си заслужават тези циркове заради някакъв ток, вярно че е скъп, но може да се пести от други работи

  3. Говорим за това, как да пестим вместо да живеем нормално. Не е правилно според мен да се лишаваме за сметка на монополистите. Преди известно време човек с много-повече опит от мен ми каза: „Не се учи да ги спестяваш учи се да ги изкарваш“. За съжаление в България си е доста трудоемко начинание.

  4. Нали се сещате,че в края на годината като се направи отчет и се отчете разлика няма монополиста да плати разликата,така че по – добре регулатора да намали сметките вместо да се мислят начини за надхитряване на системата.Няма смисал вие така или иначе ще платите това,което сте изхарчили,че даже и повече ….

  5. Вярно е че ги правят служители на еон , понякога и бивши.Но ако имаш добър адвокат да се насерат не могат да докажат че си манипулирал електромера , ако не те хванат на място. Една моя позната я хванаха и тя спечели делото и после и платиха и разходите за адвоката , а той си беше написал 2000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *