ЛОНДОН ВЕЧЕ НЯМА ДА БЪДЕ ИКОНОМИЧЕСКАТА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА

evropa bgnes

Влошават се прогнозите за икономическия ръст на Великобритания след Брекзит

„Европейският съюз не може да позволи на Лондон да остане основния финансов център на еврозоната след „Брекзит“, ако Великобритания не желае да спазва финансовите правила на съюза.” Това предупреди шефът на еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран Ройтерс.

Холандският финансов министър изтъкна пред комисия в Европейския парламент, че не очаква Великобритания да приеме правилата на ЕС след напускането на блока. „Не можем да позволим трета страна да има достъп, пълни паспортни права, върху пазара на финансови услуги в Европа, ако в същото време им позволим да се отклонят по отношение на капиталовите стандарти, изисквания, защитата на потребителите и т.н.“, заяви той. „Не можем да позволи центъра на финансовите услуги в Европа и еврозоната да бъдат извън Европа и еврозоната (…) Просто не можем да позволим това да се случи. Трябва да заемем твърда позиция за това. Няма алтернатива”, категоричен е Дейселблум.

Междувременно стана ясно, че прогнозите за икономическото развитие на Великобритания търпят сериозна ревизия след Брекзит. Както съобщи британският финансов министър Филип Хамънд при представянето на първия си проектобюджет, прогнозите за стопанския ръст през идната година трябва да бъдат занижени до 1,4 процента. Преди референдума експертите прогнозираха ръст от 2,2 на сто. За да компенсира намаляването на данъчните приходи, през следващите пет години Великобритания ще задлъжнее с още около 143 милиарда евро. А за да се предотврати отрицателното въздействие на Брекзита върху стопанския напредък от последните години, ще са необходими милиардни инвестиции в инфраструктурата, както и данъчни облекчения.

И още нещо много важно: тъй като търговските отношения с ЕС все още не са изяснени, фирмите се въздържат от инвестиции в Обединеното кралство. А редица международни финансови институти вече обявиха, че ще преместят бизнеса си другаде – например във Франкфурт, Дъблин или Париж. Причина за това са техните опасения, че след Брекзита няма да могат да предлагат своите продукти и услуги навсякъде в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *