ЛОЗАН ПАНОВ ОТИВА И ПРИ ПРЕЗИДЕНТА, И В ПАРЛАМЕНТА ДА УБЕЖДАВА ЗА СЪДЕБНА РЕФОРМА

Panov Zaharieva Cacheva bgnes

Правителството отхвърли идеята за продължаване на дебата за съдебната реформа с нови промени в Конституцията

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов определи реформата в съдебната система до сега като мимикрия. Той настоя за реформа на съдебната система в дълбочина и въвеждане на механизми за отговорност на главния прокурор. Срещу тези му думи се възпротивиха и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, в чийто ресор е именно правосъдната система, и министърът на правосъдието Цецка Цачева.

На брифинг след срещата си в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Екатерина Захариева, правосъдния министър Цецка Цачева и началника на кабинета Румяна Бъчварова, Панов настоя за продължаване на съдебната реформа и отново за промени в Конституцията. „В дълбочина реформа трябва да бъде направена. Всяка мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието”, каза пред журналисти Панов, като допълни, че ще продължи да настоява за среща по темата с президента Румен Радев и лидерите на всички парламентарно представени политически партии.

Лозан Панов благодари за осъществената институционална среща. „Това е нормален институционален диалог между представители на изпълнителната власт и на съдебната власт“. „За мен очевидно е, че темата за конституционни промени и законодателни промени трябва отново да бъде поставена и да кажем, че без реформа на Прокуратурата, такава в дълбочина реформа не може да се случи“, посочи Панов.

Екатерина Захариева смята, че с нови конституционни промени реформата само ще бъде забавена. „Съдебната реформа е важна, но не бива да се отлага всичко останало отваряйки отново темата с Конституцията“, обясни тя след срещата при премиера. Тя поясни, че в програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти са залегнали промени в основния закон на държавата, но изрази съмнение, че те може да минат, тъй като ГЕРБ няма мнозинство.  Захариева заяви, че достатъчно положителни промени могат да бъдат направени на законово равнище и даде за пример антикорупционното законодателство и измененията в НПК. „Кабинетът никога не е опитвал и мимикрия на реформа не е имал намерение да прави. Нито предишния парламент”, категорична беше вицепремиерът, отговаряйки на определението, дадено от Лозан Панов.

На подобна позиция е и Цецка Цачева, която беше председател на парламента при приемането на промените в Конституцията: „В никакъв случай не бих могла да приема, че това, което е направено до момента – промяната на Конституцията, с която се постигнаха много важни и значими неща като прекия избор на съдиите, прокурорите и следователи, повечето отговорности на Инспектората, завишените изисквания към магистратите, да се омаловажа и да се нарича мимикрия.”

На срещата в подкрепа на тезата си Панов привел примерите с различни казуси от миналото, които били коментирани на срещата – Костинброд, подслушването на премиера в неговия дом, КТБ, ЦУМ-гейт. По думите му тези казуси сочат липсата на механизми за носене на институционална отговорност. „Всякакви интерпретации за някакви лични конфликти между мен и главния прокурор намирам за неоснователни, внушения за политика също. Определено реформата трябва да бъде в дълбочина. Такава за съжаление не се случи – ето защо, запознавайки премиера с констатациите на европейските експерти, моля за това темата отново да бъде въведена и в парламента“.

Панов заяви още, че очаква и настоява да има среща с президента, както и с представителите на другите парламентарно представени формации и техните лидери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *