Лиляна Павлова: Управляващите веднага да направят актуализация на бюджета и да разплатят средствата по европрограмите

ПавловаУправляващите трябва веднага да разплатят спрените плащания по всички оперативни програми. Средства за това са предвидени в бюджета и правителството е длъжно да ги преведе на изпълнителите на проектите.  Паралелно с това трябва да приемат и актуализация на държавния бюджет. Това заяви народният представител от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на среща с ръководството на Камарата на строителите в България. По думите й, най-драматична е ситуацията с оперативна програма „Околна среда“, където въпреки ангажимента държавата да се разплаща своевременно, от 6 месеца няма преведени средства към изпълнителите. „Там имаме над 0,5 млрд. неразплатени средства, което спира строителния процес в общини и бенефициенти по тази програма. Паралено с това, Министерството на финансите спря плащанията по всички други програми. С това неразплатените средства набъбват до почти 1 млрд. лв. Това е една огромна сума, която блокира бранша и застрашава реализацията на проектите“, подчерта Павлова. Представителите на Камарата на строителите в България и Лиляна Павлова се обединиха около мнението, че проблемът може да се реши единствено, като управляващите предприемат  актуализация на държавния бюджет, а неразплатените средства бъдат разплатени от фискалния резерв, каквото е и задължението на държавата.

По време на срещата Лиляна Павлова и представителите на строителния бранш обсъдиха Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията, като достигнаха до мнението, че промененият ЗОП е неприложим и неподходящ. От ръководството на Камарата на строителите представиха и тревогата си за 156-те обявени търга, които са на стойност от 760 млн. лв., но голяма част от тях, около 50%, са финансово необезпечени. „Това крие рискове и ще доведе до ситуацията от 2007-2009. Това не е добре за държавата, нито за бранша като цяло“, категорична бе Павлова. На срещата бе постигнат консенсус около тезата, че голяма част от тези договори не следва да се договорят в този си формат, вид и процедура, а е разумно те да бъдат направени поетапно, за да се развива икономически сектора и бранша.

От Камарата на строителите в България благодариха на Лиляна Павлова за това, че ПП ГЕРБ е първата и засега единствена политическа сила, която се отзова на поисканата от тях среща, която бе организирана след писмо от КСБ до министър-председателя Орешарски и лидерите на парламентарно-представените партии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *