ЛИДЕРИТЕ НА ЕВРОПА НЕ УСПЯХА ДА СЕ ДОГОВОРЯТ ЗА НОВИЯ СЕДЕМГОДИШЕН БЮДЖЕТ НА ОБЩНОСТТА

Syvet na evropa bgnes

Днес преговорите продължават

Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз все още не са успели да постигнат споразумение за седемгодишния бюджет на Общността за периода 2021-2027 г. Работата на извънредната среща на върха ще бъде възобновена в петък сутринта. Това съобщи пред журналисти в кулоарите на срещата говорител на Европейския съвет. “Заседанието на Европейския съвет ще бъде възобновено в в 10:00 часа (11:00 часа българско време)”, каза той.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел прекрати работата на срещата на високо равнище на ЕС по дългосрочния бюджет на Общността за 2021-2027 г., за да проведе двустранни преговори с лидерите на отделните държави.

Мишел, ще проведе отделни преговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. “В момента няма компромис, позициите са различни. Мишел ще се опита да ги сближи чрез отделни срещи с определени лидери”, обяви пред журналисти в кулоарите на срещата на върха в четвъртък Баренд Лайц, представител на Шарл Мишел.

В Брюксел се провежда спешна среща на високо равнище на ЕС по многогодишния бюджет на общността. След 2021 г. бюджетът на ЕС в резултат на излизането от Обединеното кралство ще загуби 11 милиарда евро годишни плащания, тъй като Лондон беше вторият нетен донор след Германия. Лидерите на ЕС трябва да решат с колко ще се увеличат плащанията на страните, а субсидиите за европейските страни получатели ще намалеят през 2021–2027 г.

Бюджетът на ЕС се основава на седемгодишни рамкови бюджетни планове. Тази система е създадена, за да гарантира стабилността на европейския бюджет и непрекъснатостта на програмите на ЕС, въпреки политическите промени в държавите в общността. Одобряването на всеки бюджетен план се осъществява в условията на силни противоречия между страните донори и получатели на бюджетни пари. Общите плащания на всички държави към бюджета на ЕС за края на седемгодишния период 2014-2020 г. бяха планирани на 908,40 милиарда евро през 2011 г.

Проектът за нов седемгодишен бюджетен план, подготвен от председателството на Съвета на ЕС, предвижда финансиране на ниво от 1,087 трилиона евро за целия седемгодишен период 2021-2027 г. Това е приблизително 1,07% от общия БВП на страните от ЕС за 7 години. В същото време Германия, един от основните плащащи в бюджета на ЕС, предложи определяне на бюджетен лимит на ниво от 1% от БВП на всички страни от общността. В същото време институциите на ЕС предлагат плащанията в бюджета на ЕС да бъдат 1,105 трилиона евро, т.е. 1,08% от общия БВП на ЕС за 7 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *