Лекари напускат профилакториума в Перник заради забавени с 2 г. заплати

БТВ репортаж36 от всички 44 служители на профилакториума в Перник са подали молби за напускане в знак на протест срещу неизплатени заплати от последните две години. Оттогава персоналът е получавал само частични аванси, излъчиха в БТВ.

Пациентката Маргарита прекрачва прага на профилакториума в количка. Две седмици по-късно пенсионерката вече ходи. „Резултатът ми е такъв, че аз вече дори мога сама да се движа. След грижите на персонала, вече съм тръгнала към магазина да си напазарувам, какво щях да правя на 59 години?! Инвалид ли трябваше ли да остана!? Аз съм била 6 месеца прикована на легло, след това на инвалидна количка. Ето сега вече резултата е видим”, разказа тя.

В неврологията пък се лекува Величка – след претърпян инсулт, пенсионерката не може да ходи. „Дойдох с много силни болки, не можех да изкача дори две стъпала. Тука се погрижиха за мен и аз вече мога да ходя без да ме държат, слизам по стълбите и да се качвам”, обясни пациентката.

Профилакториумът в Перник е единственото подобно лечебно заведение за цяла Югозападна България.На година в болницата постъпват близо 2000 пациенти. „Представете си, ако профилакториума затвори врати? Ние няма къде да отидем и се учудвам, че толкова време работят без заплати и полагат толкова много старание за болните. На тия хора не трябва само заплати, трябва и лихви и медали да им дадат”, категорична е Величка.

„Персоналът е много грижовен, работят много съвестно, моето мнение е, че трябва да направите всичко възможно за да запазите това заведение”, потвърждава Маргарита.

„Тука идват хора, от къде ли не. Хора, които нямат пари да се лекуват на друго место, тук престоя е 12 лева на ден”, допълва Величка.

От две години лекарите от Профилакториума в Перник не са получавали заплати. Лечебното заведение е потънало в дългове за близо 1 милион лева. Дефицитът е натрупан при управлението на бившия управител на болницата- д-р Боян Богданов.

Според фактура, запазена от времето на Богданов- за буркан лютеница болницата е плащала на доставчици близо 8 лева. Пакет фиде пък е струвал на лечебното заведение 7 лева. „По принцип при предишното ръководство, никой в заведението нямаше достъп до договори, до цени, до калкулации, до нищо. Занимаваха се директорът и главният счетоводител- с договори, с подписване, с доставка на въглища”, спомня си кинезитерапевтът Пламен Симов, който работи в болницата от 30 години.

По времето, когато д-р Богданов е директор на Профилакториума се назначават хора, на странни длъжности. „Калкулант, диетична сестра, телефонист на централа, сега сме на автоматична централа”, изрежда кинезитерапевтът Симов.

Екип на bTV потърси д-р Боян Богданов, но той отказа коментар. Общинският съвет в Перник е подал сигнал до прокуратурата за нередностите в профилакториума. Според прокуратурата в случая няма данни за извършено престъпление.

Д-р Карамфилов и Д-р Лазар Георгиев работят в болницата от повече от 30 години. И двамата твърдят, че свързват двата края, защото са пенсионери и получават пенсии. „Живеем зле, хората които имат деца, работят на по няколко места, за да се справят”, заяви д-р Георгиев. Такъв пример е медицинската сестра Емилия Евтимова, която казва, че оцелява благодарение на втората си работа.

Управителят на МБДПЛР-Профилакториум град Перник д-р Йорданка Александрова обясни, че има напуснали служители заради неизплатените заплати. „Ситуацията е трудна, напрежението е голямо, след срещата с кмета и председателя на Общинския съвет на Перник получихме уверение, че оздравителния план за болницата ще бъде изпълнен до края на годината. Не сме спрели приема на пациенти”, увери тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *