Куче откри необикновено съкровище по време на разходка

МаджАнгличанинът Кен Уилман от град Моркемб неочаквано се натъкна на истинско съкровище по време на сутрешната си разходка с домашното си куче Мадж.

Докато се движат по крайбрежието, Мадж изненадващо спира и започва да души някакъв необичаен жълтеникав камък, подаващ се наполовина от пясъка. Кен също на свой ред е привлечен от интересната находка, а по-късно успява да разбере и какво по-точно представлява тя, след като прави проучване в интернет, предават от chudesa.net.

Оказва се, че това не е никакъв камък, а истинско съкровище – амбра, представляваща восъкообразно сиво вещество, което е продукт от храносмилането на някои видове китообразни, а по точно на кашалотите в океана.

Впоследствие Кен получава и атрактивно предложение за 3-килограмовия къс амбра – цели 50 хил. евро, но той не се съгласява да го продаде, очаквайки, че може да получи много повече за необикновеното съкровище.

Рядко срещаната амбра намира приложение не само в парфюмерийната промишленост, но така също и в ароматерапията и кулинарията.

Съществуват три основни вида – прясна, която не се използва, а така също бяла и сива. Последната се смята за най-висококачествена и именно тя е смятана за истинско съкровище и е изключително високо ценена от парфюмеристите по света, тъй като фиксира и засилва аромата на парфюмите. Един грам от въпросната сива амбра има цена от около 386 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *