Кръв ли иска БСП?

Протестът - ден 12Орешарски бил готов да подаде оставка, но БСП, и главно Станишев не му дават. Това е последната интрига от „Позитано“ 20. Но е възможно да е вярно – ако наистина освен добър икономист, Орешарски е и разумен човек, както твърдят поддръжниците му. Въпросът е какви ангажименти е поел и доколко може да се противопостави на менторите си.

Иначе БСП и ДПС въобще нямат намерение да се съобразяват с исканията на протестиращите. Говорят като зомбирани. Без да е критерий за интелигентност, чуйте например неадекватността на председателят на парламента Михаил Миков. На въпрос на bTV какво мисли за протестите, шефът на Народното събрание, доказвайки за пореден път, че не е дупе за този висок държавен стол, си позволи да се изгаври с 50 000 протестиращи в София и още тридесетината хиляди протестиращи в страната с думите „Кои протести!?“. Тъпо, нагло и самонадеяно, при това без да схваща, че много скоро точно тези протестиращи ще го направят най-кратко управлявалия председател на парламент в българската история.

Закучва се властта на тройна коалиция. Надеждата на Станишев, Миков, Доган, Местан, а и Сидеров, че енергията на протеста ще спада, се изпарява. Числото на митингуващите, напук на жегата и пороите, всеки ден се вдига. А и вече 12 дни протестът си е все така мирен, въпреки новопоявилите се щурмоваци в черни облекла.

Междувременно Станишев продължава да лъже и да провокира. В интервю за австрийски вестник той твърди, че протестирала само София, докато провинцията искала правителството да продължи да работи и Орешарски да изпълнява плана си.

Освен че е гнусна лъжа с международно звучене, това е и поредният опит на БСП да конфронтира столицата и провинцията. Опасна игра, до която социалистите прибягват в особено трудни за тях исторически моменти. Станишев не се колебае да постави партийните си интереси над националните. И не само партийните, а и собствените.

Защото макар и зомбиран, Станишев не може да не разбира – въпреки ПЕС и Мартин Шулц, въпреки че временно удържа вътрешнопартийния натиск за оставка, камбаната бие за него. Все по-настоятелно и тревожно. И все повече съпартийци дърпат въжето й.

Притиснати до стената, управляващите кандисват на исканията на протестиращите за нов Изборен кодекс. Даже се писаха инициатори за промяната му. Но хитруват, натрапвайки за шеф на комисията за кодекса Мая Манолова, която има партийна задача – да отстои „нашата“ линия в него и да гарантира надмощието в него на партиите от статуквото.

Само диктатура управлява без поддръжка от населението. Нея присвоилите си властта по втория начин БСП и ДПС я нямат. Навират им го в очите всеки ден от площадите, но те мижат и не искат да чуят. Дали пък няма да активират философията си от комунистическия период: „Тази власт с кръв сме я взели, с кръв ще я дадем“. Нали са им преките наследници…

Автор: Валентин Стоев / actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *