КРЕДИТОРИ ПРОДАВАТ СГРАДАТА НА БДЖ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

BDZ BGNES

Държавата отпуска 20 млн. лв., за да може холдинг БДЖ да плати задължението

Продават сградата, в която се помещава администрацията на БДЖ на ул. „Иван Вазов” в центъра на София с начална цена от над 7 млн. лева. Това става ясно от обявление, качено в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители, предаде БГНЕС. В сградата, която се намира срещу къщата-музей на Иван Вазов, се помещава администрацията на дружеството. Постройката е паметник на културата и се намира на изключително атрактивно място в центъра на града.

Това е една от мерките, които недоволните кредитори на компанията са предприели, за да си приберат просрочените вземания. От дружеството коментираха за БГНЕС, че въпреки стартиралата процедура за продажба на част от сградата, администрацията ще остане да работи там.

„Сградата е заложена заради втория облигационен заем, който през 2007 година изтегли дружеството „Пътнически превози“. Той е на стойност 240 млн. лв. Към днешна дата дружеството трябва да изплати още 103 млн. лева. Заемът е изтеглен за покриване на стари задължения и ремонт на товарни вагони. Кредиторите обаче не могат да чакат още и на 2 юни пуснаха иск в СГС, с който поискаха 40 млн. лева, но съдът отсъди дружеството да върне 20 млн. лева“, коментира Петко Александров от БДЖ. Той добави, че когато е теглен заемът дружествата са били едно цяло, а от 2015 г. са разделени.

Държавата отпуска 20 млн. лв., за да може холдинг БДЖ да плати на облигационерите част от задължението, за да падне възбраната върху сградата им на ул. „Иван Вазов“ 3 в София. Това каза финансовият директор на холдинг БДЖ Филип Алексиев пред БГНЕС.

Това обаче е половината от изискуемата сума, за да бъде възстановен диалогът с облигационерите. Това свое искане са изложили облигационерите в свое писмо до дружеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *