КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ И ТРАЙЧО ТРАЙКОВ В ПЪРВИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ДЕБАТ

768x432

Темите бяха за бежанците, корупцията, външната политика, правомощията на държавния глава и отношенията ни със съюзниците

„Посланието ми е, че разделението в българското общество трябва да спре, за да се обедини нацията ни“, заяви Каракачанов и посочи три свои основни приоритета – водене на максимално независима външна политика, проблемите с престъпността, корупцията в цялото общество, битовата престъпност и нелегалната миграция.  „Ние сме против допускането и настаняването на нелегални имигранти на българска територия”, изтъкна той.

Трайков определи като свой приоритет националната сигурност, която той разглежда като сигурност на нацията – здравеопазване, образование, демографска политика, борба с бедността.

По отношение на мигрантите Красимир Каракачанов заяви, че България не е готова за евентуална мигрантска криза. „Европа не може да формулира ясна политика за това нашествие. Меркел сега ни говори, че трябва да сме солидарни и да ги приемем, но българският народ не е виновен, че няколко от великите сили разбиха Близкия Изток и станаха причина за този поток“. „Не сме поканили ние тези хора, а германският канцлер, и ние да плащаме сметката не е въпрос на солидарност, а въпрос да си отстояваме националния интерес”, допълни той.

По темата Трайков коментира, че „България трябва да умее да използва ресурсите на своите съюзници, така че да постигаме своите цели. Построихме ограда с Турция, кога ще построим ограда с мафията, защото каналджиите, които вкарват мигранти в България, са същите, които вкарват наркотици, извършват трафик на проститутки и контрабанда”.

Според него Турция е наш добър съсед и имаме интерес от улеснени връзки с нея, но това не означава, че трябва да си затваряме очите за реалните проблеми. Турция не е добър наш съсед,  опонира му обаче Каракачанов. Турция се бърка по брутален начин във вътрешните работи на България, категоричен беше той.

Състоянието на българската армия е незавидно, има нужда от модернизация, дофинансиране и професионализиране, призна Трайков.  Според него българското небе е най-добре да бъде охранявано от български многоцелеви изтребител, а ако той е на съюзниците ни – под наше командване.

Каракачанов също е на мнение, че състоянието на въоръжените ни сили е критично. Има 5100 незаети места за професионални войници, заплатите са ниски, липсва мотивация, въоръжението е старо, изреди кандидатът на Патриотите. Той се обяви за връщане на наборната военна служба.

Според Каракачанов правомощията на държавния глава у нас трябва да бъдат разширени в няколко направления. Президентът трябва да има право на законодателна инициатива, той е мажоритарно избираем. Известният депутат Бат’ Сали, избран с 300 гласа в Кюстендил, има право да вкарва закони, а президентът няма, мотивира се той. По думите му държавният глава трябва да има право и да иска вот на доверие или недоверие към правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *