Край на бригадите за българи във Великобритания

БригадаЗакриват схемата за сезонните селскостопански работници, според която българи и румънци краткосрочно пребивават във Великобритания, за да участват в брането на плодове и зеленчуци. Това съобщи bTV, като се позова на вестник „Гардиън“.

Това решение е взето въпреки предупреждение на експерти по миграционните въпроси от британското вътрешно министерство, че ако не бъде продължена схемата, плодовете и зеленчуците рязко ще поскъпнат.

Държавният министър за миграцията Марк Харпър заяви в парламента, че схемата за сезонни земеделски работници, чрез която над 20 000 румънци и българи идваха всяка година във Великобритания за максимум 6 месеца, ще бъде спряна през декември.

Схемата осигуряваше 1/3 от сезонната работна сила в британското земеделие.

Харпър заяви, че схемата е осигурявала ефективен приток на работна сила за плодово-зеленчуковата промишленост, но сега се търсят начини да се помогне на безработни британци да започнат такава работа чрез обучение и интервюта.

Очаква се румънци и българи да бъдат привлечени от по-високо платена работа в градските райони, след като от 1 януари 2014 бъдат премахнати трудовите ограничения за тях, макар че някои ще продължат да идват да берат плодове и зеленчуци.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *