КОШМАР: ПРЕЛЯ ЯЗОВИР РОГОЗЕН

Rogozen bgnes

30 души са евакуирани от намиращите се наблизо две села

В нощта срещу неделя са евакуирани жителите на двете села Ботево и Бързина. Причината е, че част от преливника на язовир Рогозен се е срутила и водата от язовира прелива. Според властите опасност за населението не е имало, но като превантивна мярка живеещите наблизо са евакуирани от домовете си.

Дарик предава, че заместник-областният управител на Враца Мирослав Комитски е заявил, че причина за срутването на преливника е повреда на съоръжението от 2014-та година, която до момента не е поправена.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е била на място в района на язовира край село Рогозен, където се запозна с оперативната обстановка. При разговорите й с областния управител Малина Николова, директора на РСПБЗН-Враца комисар Никола Димитров и кметовете на населените места в района, било обяснено, че са взети всички необходими мерки по обезопасяване на съоръжението и ситуацията е овладяна.

Ситуацията е наблудавана през цялата нощ и в неделя следобяд нивото на язовира е спаднало под максимума и опасността е преминала. Във врачанска област няма други язовири, за които да са регистрирани проблеми, поясниха от ОД на МВР. С приключването на обезопасителни дейности потенциалната опасност за околните населени места отпада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *