Костов не се гнусеше от Маргина и парите му!

Костов и МаргинаКак се наливаха основите?

Кандидатът за държавен глава Петър Стоянов слезе от елегантен мерцедес, придружен от съпругата си Антонина. Те бяха посрещнати от собственика на ресторант „Олимп“ Славчо Христов. Междувременно гостите пристигаха. Шарената върволица бизнесмени с влизането си подаваха поканите на едър мъж, който диктуваше имената на секретарката на Иван Костов…

На партито присъстваха Емил Кюлев – шеф на БРИБ (който каза: „На срещата ме доведе промяната.“), Красимир Стойчев („Ще се върна в България на бял кон, когато Костов стане министър-председател.“), шефът на МЗПК „Европа“ Румен Георгиев (бивш депутат от БСП и настоящ сват на Нора Ананиева), бившият финансов министър Стоян Александров, Момчил Андреев – председател на Пощенска банка, Георги Найденов – Тексимбанк, шефът на БСК Божидар Данев, Сашо Дончев – шеф на „Овъргаз“ в структурата на Мултигруп, Евгения Калканджиева от „Визаж“, Веселин Павлов (бивш транспортен министър от Лукановото правителство), шеф на транспортна фирма „Астарта“, Димитър Тадъръков, шеф на Булгарлизинг. Шокиращо подейства на физиономистите появата на Красимир Маринов – Маргина, едно от лицата на СИК.

„Няма нищо осъдително в това всеки представител на малкия, среден или едър частен бизнес да увеличава своите печалби, ако плаща редовно и съвестно данъци, разкрива нови работни места, извършва легални сделки и не използва силови структури и корупция в името на своите икономически интереси“, прочете Петър Стоянов пред бизнес-аудиторията, като доказателство вероятно, че не е очаквал да види и мутри сред нея.

Преди да завърши официалната част на сбирката, хора от предизборния пресцентър на г-н Стоянов разпоредиха на журналиста от „Демокрация“ да не споменава в текста си имената на гостите. „Тук има 50 висши хора на бизнеса. Ако напишеш само някои от тях, ти ги обиждаш – по каква логика ги избираш“, питаше колегиално Ирина Йорданова от щаба на кандидат-президента на Обединените демократични сили. Репортерът на в. „Капитал“ пък беше помолен от притеснения Иван Ибришимов: „Тази снимка с Петьо и Жени Калканджиева да не излиза, за да не се получат неприятни аналогии с Начев.“ Списъкът с уважилите Стоянов беше засекретен.

„Поканихме хора, които познаваме, които мислеха, че могат да поемат публично отговорността да се появят на такова място“, отпочна обясненията около организацията на вечерята лидерът на СДС Иван Костов. Той обясни, че това не е било събиране на съмишленици, а подходът на включване в гост-листа е бил много либерален. „Инициативите за поканите дойдоха от много места“, коментира синият политик. Присъствието на Маргина Иван Костов не отчете като нередно и каза, че по-опасно щяло да бъде, ако в „Олимп“ бяха гостували Маджо и Пашата. В същия контекст източник от ръководството на СДС съобщи, че според тяхна информация „СИК са се разцепили на червен СИК и син СИК“. Костов сподели, че и двете му коли са застраховани в СИК – „Животът е по-силен от скрупулите, особено когато се отнася за коли“, беше категоричен шефът на СДС. Два дни след това на пресконференция изпълнителният директор на СИК Димитър Попов гръмко обяви, че имуществото на СДС е застраховано при тях. След това разказа на журналистите, че лично Иван Костов е ходил да преговаря с него, за да му направят отстъпка…

Спорен беше въпросът с цената на поканите. Едни от споделилите трапезата на кандидат-президента Стоянов бизнесмени твърдяха, че от тях се очаква спомоществувателство между 2000 и 2500 долара. Други от гостите довериха, че са получавали визитни картички с банкови сметки на гърба. При всички случаи средствата са предназначени за предизборната фондация на опозицията „Втора победа“.

Въпреки привидното спокойствие на сините политици при обсъждането на вечерята на Петър Стоянов с бизнесмени и банкери на заседание на ПГ на СДС във вторник лидерът на коалицията Иван Костов все пак предупредил, че „могат да се очакват провокации“.

В. „Капитал“ – 23 септември 1996 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *