Корпоративна Търговска Банка иска наказания за коментари във Facebook

КТБКорпоративна търговска банка (КТБ) е поискала от Европейския парламент да накаже свой служител, доскорошен български журналист, за коментар в социалната мрежа Фейсбук. За призива към цензура най-неочаквано се разбра от прессъобщение на самата КТБ. Прессъобщението рязко се отличава от текста на писмото на ЕП и е едно крайно фриволно тълкуване на оригиналния текст.

В прессъобщението банката на властта се хвали, че заради техен сигнал Европейският парламент въвежда правила за поведение в социалните медии. Повод за сигнала на КТБ е станал пост във Facebook на Виолета Симеонова-Станичич, която беше ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, а в момента е на подобен пост в Загреб.

От КТБ твърдят, че със свой коментар в социалната мрежа Станичич е допринесла за уронване авторитета на банката. Става въпрос за неин коментар по повод публикации в западните медии за кризата в Кипър, която се отразила на VTB Capital – банка, която е партньор на българската КТБ. В поста си Станичич посочва, че в КТБ са голяма част от държавните пари.

От ръководството на банката са разчели това като опит за посегателство над репутацията си и на 26 април са изпратили сигнал до Европейския парламент. На 29 юли от пресцентъра на банката изпратиха прессъобщение, в което гръмко анонсираха, че техен сигнал е въвел по-строг режим на работа на европейските служители.

Ето какво пишат в него от КТБ:

Чрез личния си профил в най-голямата социална мрежа Фейсбук г-жа Станичич публикува коментар, който съдържа непроверени и невeрни твърдения за Председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД г-н Цветан Василев, както и за търговската дейност и състоянието на самата банка.

Като изхожда от убеждението, че европейските институции и техните служители се ползват с репутацията на безпристрастен и уважаван фактор при формирането на общественото мнение, ръководството на Корпоративна търговска банка АД официално сигнализира структурите на Европейския парламент. Причината е, че професионално призваната да информира гражданите г-жа Станичич демонстрира недопустима за служител на нейната позиция некомпетентност, която  може да доведе до сериозно уронване на репутацията не само на банковата институция – обект на клеветите, но и на самия Европейски парламент.

Не толкова категорично обаче звучи самият отговор на ЕП до КТБ:

В това писмото си вие привлякохте вниманието ни към коментарите  за Корпоративна търговска банка, публикувани на личния профил на социална платформа от служител на Европейския парламент, г-жа Виолета Станичич (Ms Violeta Stanicic). Вие осъждате тези коментари като неприемливи и тенденциозни.

Вие също така правилно отбелязвате, че служителите на Европейските институции са обвързани с няколко генерални задължения, сред които е това да бъдат обективни, благоразумни и предпазливи.

В този контекст искам да ви уверя, че Европейският парламент отдава голямо значение на спазването на тези основни задължения от страна на служителите си. В този смисъл, главният секретар на ЕП е изпратил на 12 юни 2013 година Ръководство за лична употреба на социални мрежи за служителите, работещи с Генералния секретариат на ЕП.

Източник: mignews.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *