КОРНЕЛИЯ НИНОВА ПОДАДЕ ОСТАВКА КАТО ЛИДЕР НА БСП

Ninova ostavka bgnes

Тя ще изпълнява функциите си до 15 юни, после БСП ще е с временен председател

Лидерът на левицата Корнелия Нинова подаде оставка, поемайки отговорност за изборния резултат от 26 май. Това се случи на провеждащия се днес Национален съвет на БСП. Пред Пленума на партията Нинова се обяви за бърз Конгрес и стартиране на процедура за пряк избор на председател.

Националният съвет на БСП отхвърли предложенията на Корнелия Нинова пленумът да подготви правила, по които да се проведе пряк избор на нов лидер. Въпросът ще бъде решен от извънредния партиен конгрес, който се събира на 15 юни, за да приеме подадената оставка на Нинова.

В словото си пред членовете на Националния съвет Нинова заяви, че поема цялата отговорност за загубата след евровота: „Искам да започна с благодарност към вас, към листата, към народните представители, към общинските председатели, към областните активисти, към всички, които гласуваха за БСП в една много трудна ситуация и много оспорвана кампания. Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме”, заяви Нинова.

„Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори- близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката- губят подкрепа в гласове спрямо предходните Европейски избори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост. Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хиляди гласа. Затова се обръщам към всички вас- да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните 3 години, дава този резултат – подобряване в абсолютни стойности. Но е факт  и че ние загубихме тези избори”, подчерта Нинова.

При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове – от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка, заяви още Нинова.

Тя добави, че дотогава трябва да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор. „Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия председател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори,  в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори”, завърши словото на Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *