Конференцията в Минск: Мир или световна война?

Етикети: , , , , ,

Конференцията в Минск: Мир или световна война?Конференцията в Минск е от съдбовно значение не само за Украйна, но и за световния мир

Конференцията в Минск ще се окаже съдбоносна за целия свят. От изхода на срещата в Беларус зависи не само съдбата на Украйна и украинския народ и на целия свят. Лидерите на Изтока и Запада вече заговориха за оръжия, военна помощ и война. От изхода на срещата днес зависи дали светът ще се справи с кризата мирно и тихо, или ще има трета световна война.

Украинският държавен глава Петро Порошенко все още е доста остър срещу съседите си от Русия и още преди старта на конференцията в Минск заяви, че ако не се предприемат мерки, ще даде властта в ръцете на армията.

„Резултатите от срещата са решаващи. Днес ние или ще спрем агресора по пътя на дипломацията, или ще има друг режим. Лично аз, министерския съвет и парламента имаме готовност да обявим извънредно положение в цяла Украйна, в случай че конфликта ескалира“, каза Порошенко, цитиран от Франс прес.

Конференцията в Миск решаваща за съдбата на Украйна

Междувременно в мрежата се появиха драматични снимки от Украйна. В зоните, където бунтовете продължават, смъртта, бедността и разрушенията са ежедневие. Ситуацията в страната е изключително тежка, а от ЕС отпуснаха още 15 милиона допълнителна хуманитарна помощ. ОТ съюза се надяват, че телефонния разговор между Москва и Вашингтон, който се е провел късно снощи е довел до дипломатическо споразумение и разрешаване на конфликта.

Анализаторът на Дойче Веле Берн Ригерт предлага и друг поглед върху ситуацията не само с Украйна, но и в световен план.

Световните лидери днес решават - мир или война?

„До момента Западът умело се противеше на империализма на Путин, благодарение на своята сплотеност. Америка обаче е на път да компрометира целия съюз, ако даде съгласието си за доставяне на оръжия за Украйна. Това би дало зелена светлина на Путин да се включи във войната в Източна Украйна и да въоръжи отново бунтовниците, като им окаже и военна подкрепа. По-нататъшна ескалация на напрежението би довела неминуемо до международен конфликт“, казва той.

В същото време вече стана ясно, че САЩ използват Украйна, за да търгуват с оръжие със страните от Близкия Изток. Скандалът обаче сякаш остана на заден план, на фона на напълно реалната възможност скоро целия свят да заговори на езика на оръжията. Ако конференцията в Минск претърпи провал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *