КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД: АКЦИОНЕРИТЕ В КТБ НЯМАТ ПРАВО ДА ОБЖАЛВАТ ОТНЕМАНЕТО НА ЛИЦЕНЗА НА БАНКАТА

KTB bgnes

Съдиите отказаха да отменят два текста от Закона за банковата несъстоятелност, което може да доведе до нова негативна за българия присъда на съда в Страсбург

Това постанови Конституционният съд. КС отказа да отмени текста от Закона за банковата несъстоятелност, според който решението за обявяване на банката във фалит, може да бъде оспорено само от квесторите, временните синдици, БНБ и прокуратурата. Съдът не отмени и друг текст – че само квесторите и синдиците представляват банката, за която се иска откриване на производство по несъстоятелност.

Решението е подписано с особено мнение от докладчика по делото Константин Пенчев и колежката му Таня Райковска. ВКС спря делото за несъстоятелността и се обърна към КС, защото според съдебния състав нормите на закона противоречат на правото на справедлив процес и противоречат на редица норми от конституцията и на чл. 6 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, които уреждат правото на гражданите на ефективни правни средства за защита.

Капитал посочва, че решението на Конституционния съд влиза в директен конфликт с практиката на Европейския съд по правата на човека и основните свободи в Страсбург. По две дела срещу България (фалиралите Капиталбанк и Международната банка за търговия и развитие) съдиите в Страсбург приемат, че непризнаването на право на жалба на акционерите нарушава Европейската конвенция за човешките права и основните свободи.

КТБ е в несъстоятелност от април 2015 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *