КОНСЕРВАТОРИТЕ И СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ ПРЕД РАЗРИВ ОЩЕ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА КОАЛИЦИЯ

FILE - In this Dec. 19, 2013 photo then European Parliament President Martin Schulz, left, talks with German Chancellor Angela Merkel, during an EU summit at the European Council building in Brussels. A new poll published Friday, Feb. 24, 2017 shows Germany's center-left Social Democrats nudging past Chancellor Angela Merkel's conservative bloc in support for the first time in more than a decade. (AP Photo/Yves Logghe, file)

Все повече се засилват съмненията дали двете политически сили могат да постигнат разбирателство за нова „голяма коалиция“

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите с разногласия по някои въпроси на фона на трупащите се неразрешени въпроси дали те могат да постигнат съгласие за подновяване на коалицията, която управлява страната през последните четири години, информира Ройтерс. Двете водещи германски партии имат разногласия по въпроси като миграцията и орязване на данъците. Германските партии все още не могат да сформират правителство близо 4 месеца след парламентарните избори.

На 3 януари ръководствата на двете партии трябва да се съберат на предварителни разговори преди проучвателните преговори, които трябва да се проведат между 7 и 12 януари. Увеличава се обаче броят на политиците, които сега казват, че Меркел може да се наложи да управлява с правителство на малцинството или да отиде на нови избори.

Заместник-председателят на Германската социалдемократическа партия Торстен Шефер-Гюмбел заяви, че последните коментари на някои консервативни политици са „контрапродуктивни за всяка форма на правителствена формация“ и подчерта, че те хвърлят съмнение върху волята на консерваторите за общо управление.

Гюмбел поясни, че изобщо не е сигурно дали ще бъде сформирана нова коалиция, а също така дали преговорите могат да покажат, че двете партии си имат достатъчно доверие.

„Остава вариантът за правителство на малцинството, въпреки че канцлерът Ангела Меркел призна, че не иска“, каза той в интервю за вестник Passauer Neue Presse. Гюмбел подчерта, че социалдемократите имат различия с консерваторите по редица теми и отхвърли като „абсурдни“ предложения на консерватори за намаляване на данъците на най-богатите.

Влиятелният икономически съвет на партията на Меркел – Християндемократоческия съюз, казва, че ще призове ръководството на баварските партньори да настоява за правителство на малцинството, когато се срещнат тази седмица. Според съвета Германия ще понесе „огромно финансово бреме за поколения напред“, ако Германската социалдемократическа партия прокара плановете си за публични разходи в рамките на възможна коалиция.

„Голямата коалиция ще бъде по-скъпа в дългосрочен план, отколкото правителство на малцинството“, посочва пред вестник Augsburger Allgemeinе Волфганг Щайгер, генерален секретар на съвета.

Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман казва пред изданията от медийната група Funke, че партията му ще настоява за ограничаване равнището на имиграцията. Тя иска да бъде продължена и временната забрана за събиранията на семейства на мигранти, получили „субсидиарна закрила“ – статут на убежище за хора, които не са официално признати за бежанци.

По думите му Християнсоциалният съюз има демократична отговорност да преговаря за нова коалиция, ако бъде възможно политическите различия да бъдат преодолени. „Надявам се социалдемократите да имат същото чувство за отговорност“, казва той. „Имаме спешна нужда от действия на законодателния фронт. Спешно се нуждаем от ясни мнозинства в парламента, нуждаем се от надеждни коалиции“, заключава Херман.

Заместник-председателят на парламентарната група на Свободната демократическа партия Александер Ламбсдорф заявява пред в. Heilbronner Stimme, че голямата коалиция остава възможност за бъдещето. По думите му обаче не се изключва и възможността за нови избори или правителство на малцинството. „Това няма да е много приятно, но така същевременно няма да се стигне до конституционна криза“, казва Ламбсдорф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *