КОНГРЕС НА АБВ, ОФИЦИАЛНО ПРЕКРАТЯВАТ УЧАСТИЕТО СИ В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ

ABV bgnes

Ще търсят лява коалиция, с която да спечелят президентските избори

Днес, на конгреса на партия АБВ, Националният съвет поиска от делегатите разрешение да не подкрепя занапред правителството на ГЕРБ и да изтегли своите представители в изпълнителната власт. На практика повечето политици от АБВ, участващи във властта вече подадоха оставки, сред тях и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. АБВ имат критики към Изборния кодекс, политиката в енергетиката и в други области. Засега от партията на експрезидента Първанов отричат да предстои сближаването им с БСП.

Лидерът на партията и президент 2002-2012 Георги Първанов призова за нов коалиционен проект за управление на държавата. Първанов каза, че правителството е слабо, a големият проблем е, че не се вижда потенциал. В 50-минутната си реч той очерта и какъв трябва да е профилът на бъдещия президент и обяви, че от АБВ тръгват в президентските избори срещу модела ГЕРБ. „АБВ няма да бъде пето колело“ – този цитат лидерът на партията Георги Първанов припомни пред делегатите на Конгреса на АБВ. Тогава обаче никой от партията мандатоносител не е чул посланието, затова продължението на тази позиция днес е, че „лимитът на компромисите от страна на партията е окончателно изчерпан“, каза Първанов.
Конгресът на партията окончателно и единодушно реши АБВ да излезе от властта, а кадрите в управлението да се оттеглят. Делегатите одобриха и започването на незабавни консултации с максимално широк кръг леви, центристки и патриотични сили за издигане на кандидатура, която да е алтернатива на сегашния модел, образ и политическото поведение на президентската институция.
Като основна цел на партията лидерът Първанов открои спечелвнето на изборите за държавен глава заедно с коалиционни партньори. „Тръгваме на президентските избори срещу модела ГЕРБ за държавен глава. Ние от АБВ сме били и ще бъдем категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент“, каза Първанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *