КОМИСИЯТА ПО ПЕТИЦИИ КЪМ ЕВРОПАРЛАМЕНТА ЗАТВОРИ ПЕТИЦИЯТА ЗА АГИТАЦИЯ НА МАЙЧИН ЕЗИК

epa05029589 Members of the European Parliament observe a minute of silence for the 13 November Paris attacks victims at the European Parliament in Brussels, Belgium, 17 November 2015.  More than 130 people were killed and hundreds injured in the terror attacks which targeted the Bataclan concert hall, the Stade de France national sports stadium, and several restaurants and bars in the French capital on 13 November. Authorities believe that three coordinated teams of terrorists armed with rifles and explosive vests carried out the attacks, which the Islamic State (IS) extremist group has claimed responsibility for.  EPA/LAURENT DUBRULE

Според комисията този въпрос не е от компетенцията на страните-членки

С голямо мнозинство на свое заседание Комисията по петиции на Европейския парламент взе решение за затваряне на петицията за агитация на майчиния език.  Петицията беше внесена от Илхан Кючюк от ДПС. В нея се казваше, че се нарушават правата на мнозина избиратели. Целта й беше да се разреши предизборната агитация на майчин език.

В защита на позицията на България евродепутатите Петър Курумбашев (СиД/БСП), Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО), Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ), Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) и Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) поискаха затварянето на петицията, внесена от ДПС,  в която се твърди, че има нарушение на избирателните права в България чрез забрана за използване на езици, различни от българския, по време на предизборни кампании. Позицията, демонстрирана в Европейския парламент, отразява именно постигнатия вече в националния парламент консенсус по тази тема.

Те се обединиха около тезата, че този въпрос е от правомощията на държавите-членки. Добре е да се спомене, че Конституцията на Република България определя българския като официален език и Изборният кодекс ясно постановява, че предизборната кампания се води на български език. Следователно България не нарушава нито националното, нито европейското законодателство. Нека уважаваме суверенитета на държавите-членки и техните национални специфики и не се месим там, където Европа няма правомощия.

За втори път в контекста на предстоящи избори в България евродепутатът Илхан Кючюк от ДПС опита да решава на европейско ниво въпроса за забраната на предизборната агитация на турски език. Това предизвика остър дебат сред евродепутатите по време на заседанието на Комисията по петиции.

Европейският съюз, разбира се, няма компетентност в тази област и такава петиция няма правно основание. Съществува ясна законодателна рамка на европейско ниво, подкрепена от съдебна практика на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, по силата на която използването на езици по време на предизборни кампании се урежда различно във всяка държава-членка и единствено посредством техните национални разпоредби.

Същото становище бе изразено и от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс в отговор на конкретно запитване по тази петиция – правилата, по които се провеждат избори в държавите-членки, не се определят на европейско ниво и това е запазено право на държавите-членки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *