КОМИСИЯТА ПО ТРАНСПОРТ В ПАРЛАМЕНТА ГЛЕДА ИСКАНЕТО НА БСП ЗА СПИРАНЕ КОНЦЕСИЯТА НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

lETISHTE SOFIYA BGNES

Ивайло Московски вече обяви, че е стриктно и абсолютно коректно спазен Закона за концесиите

Парламентарната комисия по транспорт ще разгледа днес проект на решение за прекратяване на действията по предоставяне на концесия за летище София. Прези дни БСП поиска спиране на процедурата за отдаване на аерогарата на частен стопанин за 35 години. Според депутатите от левицата концесията „е нагласена и има предварително избран победител”.

Заедно с искането парламентът да прекрати процедурата, от БСП обявиха, че предприемат още една мярка – обжалване във Върховния административен съд отказа на правителството да предостави информация за условията на концесионирането. От левицата казаха, че подготвят и законодателни промени, които забранят обектите от национално значение да бъдат отдавани на концесия.

От своя страна министърът на транспорта Ивайло Московски коментира искането на опозицията да се запознае с всички документи по процедурата за отдаването на концесия на Летище „София“ с думите, че е стриктно и абсолютно коректно спазен Закона за концесиите.

Прогнозираната cтoйнocт нa ĸoнцecиятa нa лeтищe „Coфия“ e 3,898 млрд. eвpo бeз ДДC, или нaд 7,6 милиapдa лeвa. В тази сума влизат както плащания към държавата, така и инвестициите на аерогарата. Кoнцecиятa щe бъдe зa cpoĸ oт 420 мeceцa, тоест за 35 гoдини. Бъдещият стопанин ще бъда задължен да построи нов пътнически терминал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *