Колтуклиева: Оманският фонд ще съди България заради казуса „КТБ“! Наели са мощни адвокати в Лондон

КолтуклиеваАрабските инвеститори са били потресени от поведението на Даниела Бобева, Иван Искров и Петър Чобанов

Два пъти представители на Държавния резервен фонд на Оман са идвали в София за срещи с управителя на БНБ Иван Искров и министри.

И двата пъти са били буквално натирени от тях. В БНБ са били пресрещнати от агенти на ДАНС, които са се държали с тях заплашително и арогантно.

В Министерски съвет, на среща ден преди обявяване решението на БНБ за фалиране на КТБ, първите думи на вицепремиерът Даниела Бобева са били брутални: да ви е ясно, че ще фалираме банката и ще си загубите всичките пари.

На противното мнение са били,обаче,адвокатите от една от трите най-мощни адвокатски кантори в света,базирана в Лондон. Те казали на мениджърите на Оманския държавен фонд: ще ви струва скъпо,но ще ви върнем парите, заграбени в България. Най-вероятно кантората ще предяви серия от искове към БНБ и правителството на Пламен Орешарски.

Според българското законодателство и Европейската банкова директива,при ликвидни проблеми в която и да било банка – първото предложение за оздравяването й трябва да бъде към основните акционери – в случая с КТБ държавата трябваше да се обърне към мажоритарния собственик фирма „Бромак“ на Цветан Василев и към Оманския държавен резервен фонд.

Правителството на Пламен Орешарски и БНБ отказаха правото за оздравяване на банката със собствени средства на „Бромак“, на Оманския фонд и на руската Внешторгбанк.

Всъщност,формално им е била дадена възможност да спасят банката,но с неизпълнимото предложение да бъдат предоставени 1200000000 лева от сряда вечер до петък сутрин преди затварянето на банката на 20 юни. Акционерите са помолили за малко по-дълъг срок,но това категорично им е било отказано.

След срещата при президента Плевнелиев на 14 юли,на която Бойко Борисов е отказал ГЕРБ да стане съучастник в законодателни промени,които да официализират безпрецедентната кражба на банка от страна на държавата и натоварване на данъкоплатеца със сметката по национализирането на КТБ, паникьосаният Пламен Орешарски е тръгнал да търси контакт с Оманския държавен фонд. Но от Фонда са били категорични,че повече няма да преговарят с никого от това брутално и престъпно правителство.

Бившият мажоритарен акционер на КТБ Цветан Василев е изпратил писма до Европейската централна банка,Европейската комисия и комисар Оли Рен с обяснения за причините и целта на фалита на Корпоративна търговска банка. Очаква се след формирането на новата Европейска комисия да бъдат предприети съответните мерки за изясняване на криминалната сага с фалирането на КТБ,с която са свързани 2/3 от фирмите в икономиката и създаването на 10% от БВП на  България.

Междувременно главна прокуратура,която в началото на юли след масирания удар срещу КТБ по разпореждане на следовател Пеевски нарекох „първа частна прокуратура“ си заслужи и ново прозвище: „фалшификатура“. От разследване на Bulgaria news стана ясно,че прословутите 206 милиона лева,които уж бяха изнесени от някой,който ги е предал в чували на Цветан Василев,а после са пренесени в чужбина, всъщност не са изнесени а внесени. Просто Цветан Василев се е опитал с парите от дивиденти на своя частна фирма да подпомогне увеличаването на ликвидността на банката,след като започна масово теглене на влогове от нея,включително и 70 милиона,изтеглени от държавните фирми по разпореждане на правителството. Още нещо е сторено от „цацаратурата“ и „следствието на Пепи Еврото“: фалшифицирани са износни бележки с подправени подписи на Цветан Василев и неговия сътрудник Иван Стойков, за да се удостовери „тегленето“ на 19 юни на 206 милиона лева,само че по това време банкерът вече е бил във Виена.

СГП свали обвинението за „изнесените с чували“ 206 милиона лева,но за да не падне по гръб обяви,че те са били източвани 3 години: как и по колко – не казва. Всичко това щеше да е адски смешно,ако не беше ужасно тъжно.

В писмо до български медии Цветан Василев обясни точно и конкретно как не е източвал банката,а е спомагат финансово за нейното капитализиране.

Колтуклиева продължава питайки: „с какво толкова държи за топките главпрокурора Цацаров следовател Пеевски? С какво? Защо службогонецът от Пловдив рискува кариерата си и светлата перспектива да се намърда в Европейската прокуратура след време? Само да не си въобразява,че ще излезе „ни лук ял-ни лук мирисал“ от заверите „Костинброд 1″ и „Костинброд 2″. Няма как да стане.“

Вече казах по БТВ и Нова,повтарям отново: целта на войната срещу КТБ е заличаване на необслужвани кредити и придобиване на безценица на активите й.

Какво показва проучването ми за т.н.кредитна дупка в КТБ от 3,5 милиард лева(по внушението на гангстерите от правителството и БНБ).Всички тези кредити имат плащания по лихви и главници към края на юни. Всички. Тоест,няма нито един лош кредит;всички са обслужвани. Колкото повече обаче БНБ и правителството държат това висящо положение:блокирани сметки, блокирани гаранции и т. н. – толкова повече ще се влошава състоянието на фирмите. И накрая наистина тези кредити ще станат лоши и някой ще ги купи две за лев,придобивайки стойностни активи на безценица. По-малките фирми,с блокирани в КТБ средства,ще фалират.

Но преди това данъкоплатецът български ще е платил солена сметка за национализацията на КТБ.

Следовател Пеевски ще си е създал нова Мултигруп с идеята да дърпа конците в държавата, Данчо Ментата ще се менка с Искров: депутат на ДПС за гуверньор на БНБ, Бареков ще получи ново мощно финансиране за парламентарния вот,послушни бизнесмени ще станат милионери… Дали ще им се отвори парашута,обаче,а?! България не е Украйна на Янукович, нито латиноамериканска държава с компрадорски капитализъм,нито племенна монархия. България е страна-членка на Европейския съюз!

Хора,политико-олигархично-магистратския заговор на триумвирата Доган-Пеевски-Цацаров с любезното участие на Орешарски,Йовчев,Писанчев,Искров не е просто кражба на една банка,това е национално предателство. Заради частните интереси на алчни „обръчи от фирми“ е заплашена финансовата стабилност на страната. Това не е патетично. Това е истината.

Не искам сметката за дебелашката оргия на самозабравили се нечленоразделни хрантутници и просветени джебчии да се плаща от българския народ.

Една любопитна подробност, която Соня Колтуклиева разкри само пред БезЦензура.bg:

„След придобиването на „Креди Агрикол“ от КТБ на 12 юни,Цветан Василев е възнамерявал да уволни финансовата директорка Милена Йовчева,съпруга на Цветлин Йовчев. Но събитията със затварянето на КТБ и последвалито неочаквано и немотивирано затваряне на „Креди Агрикол“ са осуетили намеренията му. Тя е още в банката. Но всички служители са били принудени да подпишат клетвени декларации за поверителност с тежки наказателни санкции и оттам не може да бъде получена никаква информация. Но нека да отбележим,че Цветлин Йовчев се прояви като рекламен аз агент на ПИБ на 27 юни,но не направи нищо в зашита на КТБ – даже напротив: МВР се включи активно на страната на Доган-Пеевски-Цацаров срещу Цветан Василев,въпреки че Йовчев е получавал поръчки по охраната на КТБ в недалечното минало.“

ОЧАКВАМЕ КОМЕНТАР ОТ МИНИСТЪР ЙОВЧЕВ.

……..

Оманският държавен резервен фонд (Oman State General Reserve Fund) е създаден за инвестиции в чужбина. Той се захранва с приходите от продажба на петрол, като всяка година в него се превеждат 15% от тези средства. Той финансира при нужда и държавната петролна компания на Оман.

Източник: bezcenzura.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *