Кола с български номера е ползвана от бунтовници в Сирия (ВИДЕО)

КолаБунтовници в Сирия, ползващи автомобил с български номера, бяха записани за първи път на видео от Абхазската новинарска агенция.

Колата, с регистрационен номер СА 3130 ТТ, е била спряна за проверка в окръг Хама на 13 август 2013 г. В ремаркето на пикапа са били открити противотанкови ракети.

Гласът зад кадър казва, че автомобилът е шофиран от бойци на джихадистката групировка „Ан Нусра“, които са били разстреляни от сирийските правителствени сили.

Това е първият път, в който кола с българска регистрация е записана на видео във вътрешността на Сирия. В началото на конфликта сред сирийската диаспора в България бе популярен бизнесът с употребявани автомобили.

Те са купувани на големите автопазари в София или Дупница, след което транспортирани до турския граничен град със Сирия Рейханлъ, откъдето са предаване на сирийски бунтовници. Сирийци, с които „Дневник“ разговаря, твърдят, че ги дават на светската Сирийска свободна армия, която ги използва или за свои нужди или ги препродава в Ливан. Един курс до Рейханлъ отнема средно около 2 дни, след което закаралият автомобила човек се връща с автобус до България.

Абхазската новинарска агенция отразява предимно събитията в Сирия от страна на правителствените сили. Репортерите на изданието са прикрепени към части на сирийската армия и почти всеки ден публикуват информация за протичащите операции. Те отразяват изцяло версията на режима в Дамаск, който нарича всички бунтовници терористи.

Колата с българска регистрация се вижда на 00:45.

Източник: dnevnik.bg

http://www.youtube.com/watch?v=Lvr-veGIyW8&feature=player_embedded

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *