КНСБ: 1/4 от домакинствата са под прага на бедността

КНСБ23, 3 % от домакинствата са под прага на бедност, сочи отчета за издръжката на живот през юни 2014 г., направен от КНСБ.

Издръжката на живот на един представител от 4-членно домакинство (2 възрастни + 2 деца) в края на юни достига 559. 95 лв. или общо месечно са необходими около 2 240 лв., за разходи за храна, здравеопазване, образование, почивка.

Около 80 % от домакинствата обаче продължават да живеят под този доход. Средната работна заплата за първите три месеца на годината е била 796 лв. Спрямо това разходите в България за труд продължават да бъдат най-ниски в ЕС.

Синдикатът настоява минималната работна заплата да стане 400 лева от началото на 2015-та година, а връщането на данък общ доход в края на годината да се разшири до по-висока граница от сегашните 340 лева.

Изследването на КНСБ отчита спад на линията на бедността, но в същото време увеличаване на броя домакинства, които живеят в крайна бедност, тоест с доход под 211 лева на член от семейството. С доход до минималната заплата, или 340 лв. на член от домакинството, живеят близо 60 % от българите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *