Кмет от ДПС ще вдига паметник на Тодор Живков

Бюст паметник на Тодор Живков Бюст паметник на Тодор Живков откриват в плевенското село Одърне в деня на 102-та годишнина от рождението му на 7 септември.

Бронзираният лик на някогашния пръв партиен и държавен ръководител ще заеме постамента на отдавна откраднат паметник на антифашиста Никола Грамовски точно в центъра на селото.

“Монументът е изпълнено мое предизборно обещание. Повечето от тях харесват управлението на Живков”, обясни кметът Свилен Огнянов. Той е от ДПС и това е първият му мандат.

Приживе Тато никога не е стъпвал в Одърне, но цели групи от местни хора са го посрещали неведнъж при визитите му в Плевен.

“Живков е тачен, защото направи много за българските села – снабди ги с ток и вода. А през демокрацията селата са забравени”, каза още Огнянов. И се оплака, че поне 300 души от селото са на гурбет в Испания, Гърция, Германия.

Два прожектора ще осветяват бюст паметника на Живков, който ще бъде монтиран в петък вечерта.

Образът на Бай Тошо е изваян от скулптора Милен Иванчев по популярна снимка от 1964-1965 г., издаде в аванс кметът на Одърне.

Средствата са набавени от дарители – местни бизнесмени. “Мераклии да дават пари имаше много”, обясни Огнянов.

Паметникът струва около 2200 лв., като в сумата влизат и изработката на бюста, и разходите по откриването.

За паметното събитие в селото чакат членове на фамилията – Евгения Живкова и Тодор Славков, Владимир Живков и партийни кадри от неговото време.

Източник: novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *