КИТАЙ ЩЕ ПОМАГА НА БЪЛГАРСКОТО СТРОИТЕЛСТВО

sdf

България и Китай подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на строителството

Министър Лиляна Павлова и министър Чън Джънгао подписаха споразумението, според което с Китай ще си сътрудничим в областта на публично-частното партньорство, градското управление и развитие, борбата с незаконното строителство, сеизмичната устойчивост, енергийна ефективност, партньорства между неправителствени организации, синдикати и работодателски организации.

Благодарение на подписаното споразумение установяваме и ще можем да синхронизираме стандартите, по които ще се работи в строителството, защото те са много важни. В България прилагаме техническите правила и норми, валидни за Европейския съюз. Много важно е и това, че продуктите, които влагаме в строителството, трябва да имат т.нар. СЕ сертификати, обясни Павлова.

Други области на сътрудничество са архитектурата и сеизмологията, тъй като параметрите на жилищното строителство са много важни, информира още министърът и допълни, че китайската страна е впечатлена от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради въпреки различните мащаби, защото те са построили 6 млн. нови жилища, но имат и програма за саниране и обновяване на сградния фонд. В тази връзка област на сътрудничество ще бъдат също финансовите механизми и програмите за обновяване, тъй като при тях държавата не предоставя цялото финансиране, а само една трета от него.

В Пекин приемат България, не само като място за бизнес, но и като привлекателна дестинация за китайските туристи и подчертават, че страната ни също може да се гордее с богатата си история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *