КИТАЙ: САЩ „ОТКРИХА ОГЪН“ ПО СВЕТА

0000264065-article3

Пекин отговори на удара на Вашингтон с мита за 34 млрд. долара

След като САЩ обявиха, че от този петък в сила влизат мита срещу китайски вносни стоки на стойност 34 млрд долара, Пекин изрази готовност да отвърне на удара. САЩ „откриха огън“ по света със заплахите да наложат мита, предупреди правителството на Китай, цитирано от „Ройтерс“.

Наложените от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп мита върху внос на китайски стоки за 34 милиарда долара ще влязат в сила от 12,01 часа Американско източно стандартно време в петък (04,01 часа по Гринуич), което се пада по обяд в Пекин.

Според източници на Ройтерс Китай ще въведе налози върху американски стоки на същата стойност – 34 млрд. долара. Те ще влязат в сила в полунощ на 6 юли китайско време. Това обаче означава, че заради часовата разлика между Пекин и Вашингтон китайските власти ще изпреварят американската администрация с 12 часа.

Това също така означава, че ако САЩ решат да се оттеглят от решението си, ще трябва да го направят поне ден по-рано, което свива времето за действие на администрацията. „Нашите мерки са равни, а равни означава, че ако САЩ започнат на 6 юли и ние започваме на 6 юли“, заяви източникът на Ройтерс, пожелал анонимност. Той също така уточнява, че изпреварването се налага от това, че влизането в сила на всички нови законодателни мерки в страната започва от полунощ.

Тръмп заплаши да ескалира търговския конфликт с мита върху китайски стоки за 450 милиарда долара, ако Пекин наложи ответни мерки.

„Ако САЩ наложат митата, те всъщност ще увеличат митата срещу компании от всички държави, включително китайски и американски компании. Мерките на САЩ атакуват веригата от доставки на глобално ниво. Да се каже по просто, САЩ откриват огън по целия свят, включително и по себе си. Китай няма да се огъне пред лицето на заплахи и изнудване и няма да залитне от решимостта да защити свободната търговия и многостранната система“, обясни говорителят на китайското търговско министерство. Запитан дали американските компании в Китай ще бъдат засегнати от търговската война, говорителят увери, че правителството ще защити юридическите права на всички чуждестранни компании в страната.

Европейски представители заявиха пред „Ройтерс“, че Китай оказва натиск над ЕС да излязат с обща позиция срещу търговските политики на Тръмп, но за момента те настояват да не заемат страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *