КИТАЙ ПОЗВОЛИ В ИЗДИРВАНЕТО НА БОЯН ПЕТРОВ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ И ХЕЛИКОПТЕРИ, ИЗДАДЕНИ СА ВИЗИТЕ НА ПИЛОТИТЕ

Boyan petrov bgnes

Издирването продължава днес, участват шестима професионални спасители от Китай и трима шерпи

Масирана операция за издирване на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност под хималайския връх Шиша Пангма, е планирана за днес, предаде БНТ. В нея ще се включат два непалски хеликоптера. В момента спасителите се намират в базовия лагер под Шиша Пангма. Времето вчера не позволи те да се придвижат към върха. Всички алпинисти в района също са обявили готовност да се включат в издирването.

Българското посолство в Пекин току що информира, че китайската страна е дала разрешение за използването на два непалски хеликоптера на компания Simrik Air Pvt. Ltd., които да се включат в спасителните действия по издирването на алпиниста Боян Петров. Разрешителното влиза в сила от 10 май и е валидно до 13 май 2018 г., съобщават от българското външно министерство.

Боян Петров остава в неизвестност в подножието на хималайския връх Шиша Пангма. „Утре сутринта подновяваме акцията и ще го търсим, защото досега времето беше много лошо. Днес дойдоха още международни спасители и утре започваме отново“, заяви снощи италианският алпинист Себастиано Валентино.

Може би ще продължим и в следващите 4-5 дни, защото повече от 5 дни вече е невъзможно да оцелееш при тази надморска височина. Но, да, в следващите пет дни ще продължим да го търсим! Със сигурност, увери алпинистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *