КЗК ЗАБРАНИ СДЕЛКАТА ЗА ПОКУПКА НА ЧЕЗ ОТ „ИНЕРКОМ“

KZK bgnes

Регулаторът прецени, че ако сделката се осъществи, ще представлява заплаха за конкуренцията на пазара

Забраната е наложена върху придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД.

В процеса на проучване, Комисията установи, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Също така, сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи.

На пазара на разпределение и снабдяване/доставка на ел. енергия придобиваната група е с естествено монополно положение за територията, определена в издадените й лицензии за осъществяване на тези дейности. Паралелно, ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, формират съществен пазарен дял на база търгувани количества ел. енергия на свободния пазар.

Това е решение на независим орган. Това беше лаконичният коментар на ГЕРБ за решението на КЗК. Енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че сме правова държава и компетентният орган е КЗК. Енергийната сигурност никога не е била застрашена, успокои Петкова. Държавата е на своето място, енергийната сигурност е защитена, подчерта тя. ЕРП-тата работели по установените правила.

Председателят на държавния регулатор Иван Иванов също се въздържа от коментар с думите: Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да коментира решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за спиране на продажбата на ЧЕЗ, както и те никога не са коментирали нашите решения. Според Иванов решенията на КЗК са достойни за уважение и след като са излезли с това решение, значи е имало достатъчно основателни мотиви. Иванов, както и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, смятат, че развоят на сделката няма да окаже влияние върху енергийната сигурност в страната. Той също не пожелае да прогнозира дали конкурсът ще стартира отначало.

Коментар отказа да даде и бившият министър Делян Добрев, който в момента е председател на Комисията по енергетика в парламента. Народният представител от „БСП за България“ Крум Зарков заяви: Още откакто избухна скандалът с ЧЕЗ, парламентарната група на БСП последователно и аргументирано изразяваме съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Днес имаме първото потвърждение за това. От БСП поздравиха КЗК за решението, което те определят като навременно. „То доказа, че много от аргументите ни, по които спорихме, са били верни. То показва, че противопоставянето на подобен род сделки има смисъл и води до резултатите“, смята Зарков. Той призова и другите органи, които са сезирани заради сделката, да извършат проверки и да излязат със съответните решения. От опозицията настояват още правителството да заяви позиция дали държавата ни има интерес от участие в този ключов за страната ни сектор.

Патриотите приветстват решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да спре сделката с „Инерком“. КЗК доказа, че има държавни органи, които си вършат работата обективно и независимо, посочи Искрен Веселинов. Антимонополният орган не се страхувал да взема решения, дори те да не са в интерес на чужди инвеститори. Обединените патриоти тепърва щели да се запознават с мотивите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *