КЕВР ОТПРАВИ ОФИЦИАЛНО ЗАПИТВАНЕ ПО СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ, ДО СЕГА НЕ ЗНАЕЛИ НИЩО

Ivan Ivano BG NES

Депутатите все пак решиха регулаторът да може да спира сделки в енергетиката

Комисията за енергийно и водно регулиране ще поиска официален писмен отговор от чешката компания ЧЕЗ дали сделката за продажбата на българските й активи е окончателно приключена или не. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

От отговора на чехите ще зависят и следващите действия на Комисията, на която днес депутатите гласуваха повече правомощия. Парламентът реши, че КЕВР ще одобрява стратегически сделки, като тази между „Инерком“ на Гинка Върбакова и ЧЕЗ.

Комисията вече ще може да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ. Единствено от ДПС гласуваха против текстовете.  „Това дава сигнал на инвеститорите, че без разрешение от държавата никой няма да може да прави бизнес в енергетиката или да излезе от този сектор. И по времето на Тодор Живков не беше така“, коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай от парламентарната трибуна след гласуването на текстовете.

Предложението беше на „Обединените патриоти“ и беше направено с промени в Закона за енергетиката, които депутатите гледат на второ четене от вчера. Още тогава се стигна до спор между коалиционните партньори във властта, защото патриотите настояваха текстовете да бъдат приети, а ГЕРБ искаха КЕВР само да бъде уведомявана за такива сделки.

Днес сутринта обаче председателят на комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че партията му все пак ще подкрепи предложението на „Обединените патриоти“. А мотивът на Добрев беше, че го правят, „за да няма спекулации в обществото“. След гласуването на текстовете Добрев коментира промяната: „Дават се допълнителни правомощия на КЕВР, дали бе нужно, е малко спорен въпрос“.

Председателят на КЕВР Иван Иванов пък коментира, че все още не е ясно какви точно ще са новите правомощия на Комисията. „Нямаме яснота по причина, че нашето настояване в текстовете на закона да се разпишат критериите и параметрите, по които Комисията за енергийно и водно регулиране да вземе подобно решение, не беше направено. Очевидно, решението ще се взема въз основа на становища в писмен вид, официални, от всички държавни органи и организации, които имат отношение не само към тази сделка, но и към съответно бъдещи сделки, за които трябва да се произнася Комисията за енергийно и водно регулиране“, коментира Иван Иванов.

Той поиска да се изчака публикуването на Закона в Държавен вестник и след това комисията да прецени възможностите, които има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *