КАТЕГОРИЧНА ПОБЕДА ЗА РУМЕН РАДЕВ НА ВТОРИЯ ТУР НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

borisov-glasuva-282026-360x202

Борисов признава загубата на ГЕРБ и подава оставка

При 80% изпълнение на извадката от паралелното преброяване 59,7% от гласовете са за двойката Румен Радев – Илиана Йотова, показват данните на социологическа агенция „Алфа рисърч“. Кандидатите на ГЕРБ, Цецка Цачева и Пламен Манушев получават 35.3% от гласовете. 5% от избирателите са избрали да не подкрепят никого.  Според „Галъп“ Радев и Йотова събират 58,9% от гласовете, а Цачева и Манушев – 36,6%. Данните са при 90% изпълнение на извадката.

Загубилата партия ГЕРБ дава в момента една нетрадиционна пресконференция за изборната нощ. Те говорят първи, въпреки че са втори според резултатите и то от своята централа, а не от НДК, какъвто е обичаят, който и ГЕРБ спазваше когато печелеше. Премиерът Борисов обяви, че този път ще удържи думата си и в първия работен ден на парламента ще подаде оставка. „Има вече нова политическа ситуация в България. При новата ситуация сега от резултатите от изборите става ясно, че в парламента управляващата коалиция няма мнозинство.“, каза Борисов. Той неколкократно разви тезата, че след днешните избори в парламента има ново мнозинство, което би могло да управлява до края на този мандат. „Вече има твърдо ново мнозинство – БСП, ДСБ, ДПС. Те могат да си направят мнозинство и да управляват 2 години“, каза Борисов. Според него от ГЕРБ винаги са се съобразявали с волята народа и затова поздравява тези, които имат повече от тях на вота.

Борисов заяви още, че ГЕРБ ще подкрепи решенията от референдума и дори стигна по-далеч, казвайки, че ще партията му ще поиска субсидията на партиите да е нулева, защото по думите му няма разлика дали ще е един лев или нула лева. Въпреки, че този въпрос бе премахнат от националното допитване, Борисов декларира отново, че ще работи и за свикване на Велико народно събрание, коеот да намали броя на депутатите.

Очаква се пресконференцията на победителя в днешния вот и пети демократично избран президент на България – Румен Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *