Касим Дал бил подслушван от МВР и ДАНС по скалъпен сигнал, че готви покушения

Касим ДалСигнал за подслушване на политически противници на властта по време на кабинета на Пламен Орешарски извади в студиото на bTV бившият шеф на контраразузнаването и политик от ДСБ ген. Атанас Атанасов (вижте документите, които показа Атанасов в галерията).

Според писмото единият от коалиционните партньори в Реформаторския блок Касим Дал е бил подслушван след получена анонимка в МВР за готвено от него покушение срещу Лютви Местан и Делян Пеевски.

„Тогава на Местан е осигурена охрана. Става дума за нещо скалъпено. Разбирам ако бяха контролирали Касим Дал по линия на сигурността, защото неговите връзки с властта в Турция са известни, но да хвърлиш такава анонимка на криминалната полиция. Да въртят месеци наред и после да предоставят информацията на политическото ръководство на страната“, заяви с възмущение Атанасов.

По думите му отвсякъде се вижда, че сигналът за готвеното от Дал покушение срещу Местан и Пеевски е скалъпен, за да се държи един политически деец, който е критик на една от партиите във властта, под контрол. Трябва да се припомни, че Касим Дал бе част от върхушката на ДПС и бе сред доверениците на Доган.

Позовавайки се на сигнала, Атанасов заяви, че ДАНС и МВР са работели като един щаб за подслушване на противниците на властта и протестиращите срещу кабинета „Орешарски“.

Атанасов обясни, че щабът е изучавал тези хора и е очертавал стратегия как да им се влияе да спрат да участват в протестите. Ако не го строят, тогава е трябвало да се прави друга профилактика.

Той припомни и че през пролетта Вежди Рашидов е заявил в телевизионно интервю, че МВР подслушва Касим Дал. По думите на бившия шеф на контраразузнаването адресът на подателя на писмото е бул. „Челни връх”, където се намира сградата на ДАНС. Той предполага, че човекът, който му го е изпратил, работи в звената, осъществявали контрол върху Дал.

Политикът от ДСБ показа и писмо на шефа на ДАНС Владимир Писанчев до президентството, с което се иска информация за срещите на държавния глава, което определи като тежък скандал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *