КАРАНИКОЛОВ ЗАМЕСВА ПРОКУРАТУРАТА В КАЗУСА С ЕМКО – ПРОВЕРЯВАТ КИНТЕКС ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ

karanikolov bgnes

Министърът оправда проверките и отнетия лиценз с нередности, които застрашават безопасността, но не поясни защо тогава е отнет лиценза за внос и износ, но не и този за производство

Икономическият министър Караниколов каза на нарочна пресконференция, че е заведен иск до Прокуратурата за изясняване на причините при търгове да бъде избирана „Емко”, вместо ВМЗ „Сопот” или „Дунарит”. Според ресорния министър предстои одит във ВМЗ „Сопот” дали други дружества са продавали неправомерно с лиценза на компанията. Ще бъде проверена и дейността на „Кинтекс” за последните 10 години.

От думите на министъра се разбра, че в момента се произвежда за втори път поръчката, предназначена за Индия. Припомняме, че контейнерите с готовата продукция на „Емко“  отлежават в Бургас, а  повторното производство бе възложено на „ВМЗ“ от министър Николов. Според него това двойно производство няма да струва нищо на данъкоплатците. Неизяснена остава съдбата на вече произведените от „Емко“ за „Кинтекс“ боеприпаси и това кой ще плаща за тях.

Караниколов категорично заяви, че „няма разпоредба от страна на държавата към държавното дружество „Кинтекс“ да преосмисли отношенията си с оръжейната фирма „Емко“. Икономическият министър обяви и, че Агенция „Митници“ няма право да пусне боеприпасите, защото „Емко“ е с отнет лиценз.

„Разбирам страховете на работниците от „Емко”, затова апелирам те да се обърнат към ръководството, което трябва да реши всички нередности”, заяви още на пресконференция по повод днешния протест министърът на икономиката Емил Караниколов, предаде БГНЕС. Караниколов уточни, че са установени неуредици в складовете на компанията, които се изразяват в неправилното съхранение на 100 контейнера с боеприпаси. „Ако утре се случи инцидент, какво бихте помислили, ако кажа, че тези нарушения са били маловажни? Когато ръководството реши тези проблеми, веднага ще получи лиценза си обратно”, каза министърът. Той подчерта, че е отнет лицензът за внос и износ на „Емко”, но не и този за производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *