КАМЕН КОСТАДИНОВ ОТ ДПС НАПУСНА ПО СВОЕ ЖЕЛАНИЕ ПАРЛАМЕНТА

Kamen Kostadinov bgnes

Той остава в политиката и в управлението на партията си, но дава „личен пример” и израз на недоволството си от феномена известен като 15/15

Дългогодишният депутат от ДПС Камен Костадинов напуска парламента. Това обяви самият той в кулоарите на Народното събрание. Костадинов се оттегля от депутатското си място в едва третия ден от началото 44-тото НС. Той обаче остава в политиката и не се оттегля от ръководството на ДПС.

Решението си Костадинов обвърза с влизането в парламенат на своя вече бивш колега от ДПС Ангел Исаев, който вече е независим депутат.

На предварителните парламентарни избори в края на март Костадинов беше водач на листите на движението във Велико Търново и Бургас. От крайморския град за депутатско място от ДПС се пребориха Костадинов и Ангел Исаев, а Костадинов отстъпи мястото си във Велико Търново. Исаев беше девети в листата, но получи втората позиция благодарение на преференциалния вот и феномена „15/15“, в този случай – „9/9“.

Исаев беше изключен от партията именно заради влизането си в парламента с преференция и отказа да се откаже от депутатското място. ДПС има решение да не се реализира мандат на база случайни преференции от рода на 15/15 и в случая 9/ 9, както обясни лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Като всяка партия ДПС има правила, които се спазват от доброволно членуващите в партията, изтъкна той. Неспазването на правилата автоматично изключва персоната, обясни Карадайъ. Мустафа Карадайъ изрази уважение към поведението на Камен Костадинов.

Веднага след брифинга Камен Костадинов входира оставката си в деловодството на законодателния орган.Той обясни възможно законодателно решение за избягване на феномена 15/15 или в случая на ДПС 9/9. Възможност е, когато в ЦИК се изтегли номерът на съответната партия, лицето, което е под съответния номер в листата да мине с позиция назад. Целта, както обясни Костадинов, е да не се допускат грешки.

Партията уважавала преференцията, но е против случайната преференция. Преференцията трябва да е волеви избор, категоричен е той и е недоволен, че на случаен принцип се реализират редица преференции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *