Каква е тайната на влюбването?

Етикети:

Тайната на влюбванетоЗащо се влюбвате в един човек, а към друг не можете да изпитате нищо? Чудили ли сте се? Е, д-р Хелън Фишър, антрополог и биолог, разгада скрития код на емоциите, които се крият в отделянето на хормони в организма на всеки човек.

Тя е прекарала години в изучаване на науката на влюбването и е автор на книгата „Защо той? Защо тя?“ (Why Him? Why Her?).

Според нея всеки човек се оказва, един от четири основни типа личност – откривател, строител, директор, или парламентьор и всеки от тези видове се ръководи от различни химически системи в мозъка.

Водени от биологията, ние сме привлечени към партньори, които допълват нашата личност.

Учени са изследвали 40 хиляди мъже и жени и са направили някои заключения защо определени хора си пасват, а с други отношенията са проблематични.

Изследвания на д-р Фишър ще променят вашето разбиране защо обичате него (или нея), а не някой друг.

Ето няколко акцента от нейните теории за това какви са причините за влюбването:

Психологията: Какви са перфектните условия за влюбване?

Според д-р Фишър влюбването най-често се случва по време на житейски преход. Може да става въпрос за нова работа, за съкращение, за преместване в нов град, за завършване на образованието и т.н. Опасните времена също мотивират мозъка да мисли за любов. По време на сегашната икономическа криза, много хора се завърнаха към основните човешки нужди от любов и споделяне. Все пак няма твърди и ясни правила.

Защо предпочитаме определен човек пред друг?

Според авторката човек може да седи в една стая, в която всички са от една и съща среда, имат сходно ниво на интелигентност, образование и физическа привлекателност, но това не означава, че той ще се влюби във всички тях, защото няма да усети „химията“ с абсолютно всички.

Според изследванията на Фишър, базирани на това как всеки организъм отделя хормоните допамин, серотонин, тестостерон и естроген има четири основни типа личности.

Типажи:

Хората, които Фишър нарича „откривателите“ имат високи нива на допамин и като резултат се стремят към новости и са творчески настроени. Тези хора търсят за връзка някой като себе си.

Вторият тип са „строителите“, които са семейно ориентирани и най-стабилни като хора. Те имат най-високи нива на серотонин. Те търсят в живота си помощник – друг строител. Браковете между такива хора са най-солидни.

Теорията, че противоположностите се привличат важи само за последните два типа – „директора“ и „парламентьора“. Тези видове гравитират един към друг. Директорите са конкурентни и решителни, поради високите нива на тестостерон.

„Парламентьорите“ имат много естроген, което ги прави нежни, общителни, състрадателни и склонни на компромиси.

Ако искате брак, трябва ли да търсите „строител“?

Човек не може естествено да се насочи към този типаж, но е възможно след определен, лош житейски опит с другите типажи да стигне до решението да търси „строител“.

Може би ще направите съзнателно решение да откриете някой по-надежден партньор, който да цени семейните ценности. Това не означава, че с другите типажи няма да може да създадете дългосрочни отношения. Например, „директорите“ също могат да бъдат много посветени на семейството си, но те са работохолици и често слагат кариерата пред близките си. Освен това тези хора по-трудно започват връзки, защото мразят запознанствата.

Има ли такова нещо като несъвместимост?

Категорично не. Всяка двойка си има възходи и падения. Например, двойка от двама „откриватели“ ще има сходни интереси, те рядко ще спорят помежду си, но и двамата ще са склонни към пристрастяване, към безразсъдство и към изневери. За повечето „откриватели“ концепцията за морала е доста абстрактна. Докато „строителите“ по-често имат фиксирано разбиране за морала и търсят партньор, който споделя мнението им.

Източник: felisima.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *