Кабинетът реже данъчните облекчения за младите семейства

ПариПланираните данъчни облекчения за родители, обявени вчера, се отлагат за края на мандата на кабинета „Орешарски“. В същото време се отменя преференцията за младите семейства, които са теглили ипотечен заем. Това следва от пакета с промените в данъчни закони, които Министерството на финансите публикува днес на сайта си за обществено обсъждане.

Вицепремиерът Даниела Бобева уточни днес, че правителството ще въведе семейно подоходно облагане, но това ще стане в края на мандата му. Според източник от управляващите една от причините за оттегляне на идеята е, че сметките са показали, че бюджет 2014 г.  не може да си го позволи.

В същото време се предлага от 1 януари 2014 г. да отпадне данъчното облекчение за млади семейства, купили жилище с ипотечен кредит. Досега от данъчната основа им се приспадаха лихвите, платени за обслужването на заема.

От Министерство на финансите обясняват, че облекчението се отменя заради наказателна процедура, която е открита срещу България. Причината е, че това облекчение е достъпно само за семейства на български граждани, а другите граждани на ЕС, които живеят в България, не могат да се възползват.

От финансовото ведомство информират, че мярката засяга едва 5 хил. семейства.

Източник: dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *