Кабинетът „Орешарски“ опитва да наложи диктатура в България

ОрешарскиОстра позиция срещу действията на управляващите разпространиха в понеделник от Протестната мрежа, цитирана от Антиправителствената информационна служба. В нея се казва, че действията на управляващите от миналия петък все по-ясно показват, че в България се прави опит за налагане на диктатура.

Протестиращите срещу кабинета „Орешарски“ осъждат решението на правителството да използва миналия петък прекомерна полицейска сила, за да осигури организираното пристигане на рейсовете с контрапротестиращите за извънредното заседание на парламента.

„Десетки бяха репресирани неправомерно във въпросния Ден 64, като им бяха изисквани личните карти за проверка, задържани и тормозени, за да бъде осуетено правото им на граждански протест. В същото време полицията и жандармерията охраняваха, напътстваха и оказваха пълна подкрепа на подкрепящите правителството, допуснати дори отвъд т.нар. „зона за сигурност“, се посочва в разпространената декларация.

Отбелязва се и, че от МВР продължава незаконосъобразно да отцепват зона за сигурност около сградата на Народното събрание въпреки че „в града не е обявено извънредно положение, което да обяснява извънредно широката „зона за сигурност“. Цитира се и Законът за събранията митингите и манифестациите. Според който подобни зони не могат да надхвърлят разстоянието от 20 м от фасадата на охраняваната сграда.

От протестна мрежа негодуват и срещу „демонстративното незачитане на закона и морала от хората, които са призвани да ги пазят“.

„Грубото полицейско насилие от Ден 40 е предмет на прокурорска проверка. Тя не попречи такова да бъде употребено и на Ден 64. Всичко това само още повече задълбочава очертаващата се трайна тенденция на незачитане на основните граждански права и свободи. Това от своя страна означава само едно – налагането на диктатура в страна член на ЕС. Наш дълг като българи и граждани е да се противопоставим решително на всеки опит сега или в бъдеше властта да бъде употребявана по недопустим начин, в противовес на националните и обществени интереси и в режим на недемократичност“, се казва още в критичната позиция.

От Протестна мрежа призовават всички свои съмишленици в България и чужбина „да продължават да изразяват своята гражданска позиция, мирно и с уважение към целите на протеста и своите сънародници.

„Не се поддавайте на опити за разделение и насаждане на омраза! Протестът е над различните партийни предпочитания и е обединен повече от преди. Призоваваме компрометираното правителството на Пламен Орешарски незабавно да подаде оставка, а Народното събрание да се саморазпусне, като се отвори път за провеждани на демократични избори не по-късно от края на годината. Само така е възможно да се гарантира мира и спокойствието в България, и да се излезе от кризисната ситуация, създадена от сегашното управление“, пишат още членовете на Протестна мрежа.

Те заявяват още, че „като част от ДАНСwithme ще продължим да протестираме всеки ден, използвайки гарантираното ни от Конституцията право за мирен протест, докато исканията ни – оставка и предсрочни избори, не бъдат изпълнени“.

Източник: mediapool.bg

Един коментар по “Кабинетът „Орешарски“ опитва да наложи диктатура в България

  1. Станишев е докарал с автобуси наследниците си. След като падне от власт – ДА СА ОПОЗНАЛИ СОФИЯ И ДА НАУЧАТ ОТКЪДЕ НАЙ-БЪРЗО ДА ПРОДЪЛЖАТ ТРАДИЦИЯТА ПО КРАДЕНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО…Затова турчулята и циганите от Кърджали, така оглеждаха златните кубета на “Св. Ал. Невски” и металния паметник на цар Освободител. Записки не си водеха по понятни причини. Къде са виждали те толкова “бизнес” на едно място. Дерзай Станишев! Предавай почините си на дойстойните си приемници Асан , Ме-мед, Мюмюн и т.н.!
    Още веднъж ако ги доведеш, народната любов ще ви подхвърля, ще хвърчат главите ви, НАВИСОКО, ДА ВИДЯТ ПО-ОТБЛИЗО, В КАКВО ЕДИНСТВЕНО ВЯРВАМЕ НИЕ! НЕ в “сърп и чук”, нито в “турски полумесец”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *