И ПТИЦЕВЪДИТЕ ПОДГОТВЯТ ПРОТЕСТ СРЕЩУ БАБХ

Patki bgnes

Производителите са недоволни от начина, по който агенцията се справя с птичия грип

След протестите на овцевъди и козевъди, към подобни действия се насочват и производителите на водоплаващи птици в България, които не са доволни от промени в наредба на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Професионалната им организация обяви, че планира протестни действия в рамките на закона, ако не бъдат удовлетворени исканията им. Става дума за промяна в наредба на БАБХ, която се отнася до мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта инфлуенца или грип при птиците.

В Раковски в петък те гласуваха декларация, която ще депозират в Министерството на земеделието и храните още в понеделник. Конкретният повод, който ги гневи, е начинът на дезинфекция на патиците и заселване и помещенията, в които се отглеждат, предава кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

260 ферми за патици има в страната, най-голямата част от тях се намират на територията на община Раковски. Това е основен поминък за голяма част от населението в региона. Производителите на патици настояват и за оставката на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев заради несправяне със служебните задължения. През април във фермите им бяха умъртвявани патици, обещаните компенсации още не са изплатени.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *