И БОРИС ДЖОНСЪН НАПУСНА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТЕРЕЗА МЕЙ НЕСЪГЛАСЕН С ПОЛИТИКАТА ПО БРЕКЗИТ

epa06865262 Secretary of State for Health and Social Care Jeremy Hunt arrives at Westminster Abbey for a service to mark seventy years of the NHS in London, Britain, 05 July 2018. The National Health Service is 70 on 05 July 2018.  EPA/ANDY RAIN

Джеръми Хънт е новият британски външен министър

След министъра за Брекзит си отива и външният министър Борис Джонсън. И неговата оставка, както и тази на Дейвид Дейвис – който дори не дочака първия работен ден, а напусна в неделя – бе приета от министър-председателя Тереза Мей.

И двете оставки изразяват несъгласие срещу едно: преговорната стратегия на страната за излизането ѝ от Европейския съюз. „Днес следобед премиерът прие оставката на Борис Джонсън като външен министър. Приемникът му ще бъде обявен скоро. Премиерът благодари на Борис за работата му“, се казва в изявление на канцеларията на Мей.

Джеръми Хънт е новият британски външен министър, предадоха световните информационни агенции. До момента той беше министър на здравеопазването. За здравеопазването вече ще отговаря Мат Хенкок.

Това са поредните оставки в британския кабинет и те сериозно разклащат поста на премиера Тереза Мей. Тя е изправена пред вод на недоверие в парламента, а може да загуби и лидерското място сред консерваторите.

Фаворит за поста там е именно Борис Джонсън.

Брекзит трябва да е възможност и надежда. Възможност да правим нещата другояче, да сме по-гъвкави и динамични и да извлечем максимума от особените предимства на Великобритания в една отворена, обърната навън глобална икономика. Тази мечта умира, задушена от ненужна неувереност в собствените ни сили, написа в изявление по повод оставката си Борис Джонсън.

Сега се насочваме към статут на колония и за мнозина ще е трудно да видят икономическа или политическа полза от това споразумение, твърди той. Сега правителството ще запее нова песен. Работата е там, че упражнявах думите през уикенда и мисля, че те засядат в гърлото, добавя Джонсън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *