Историята на BMW

BMWНай-големият световен производител на луксозни автомобили – BMW, се радва на дълга и интересна история, която невинаги е била в подем.

Компанията, известна като BMW днес (на немски – Bayerische Motoren Werke AG/Байерише Моторен Верке), е създадена от Карл Фридрих Рап през октомври 1913 г. в Мюнхен. Първоначално тя е била замислена като компания, която да произвежда самолетни двигатели и се е занимавала с това до края на Първата световна война.

През 1913 г. в северната част на Мюнхен Карл Рап и Густав Ото създават две малки фирми за самолетни двигатели. Започващата Първа световна война веднага предизвиква порой от поръчки. Затова Рап и Ото решават да се обединят в един авиационен завод.

Така в Мюнхен възниква компанията за самолетни двигатели, която на 21 юли 1917 г. е регистрирана под името Баварски моторни заводи (Bayerische Motoren Werke – BMW).

След края на Първата световна война производството на самолети в Германия е забранено и BMW се преориентира към производство на влакови спирачки.

През 1923 г. BMW конструира първия си мотоциклет R32, с обем 500 cm3 и въздушно охлаждане.

През 1927 г. фирмата Fahrzeugfabrik Eisenach AG в град Айзенах започва производството на леката кола Dixi (базиран на Austin 7) по лиценз на Austin Motor Company (впоследствие станала част от Rover).

Следвайки желанието си да навлезе в автомобилния бизнес, BMW закупува айзенахската фирма и така Dixi става първия автомобил на BMW.

В следващите години BMW разширява производството си, като произвежда 6-цилиндрови спортни коли и седани. Произвеждат 327 купе и кабрио и 328 роудстър, както и 335.

Репутацията на BMW се гради основно върху производството на луксозни автомобили от висок клас, отличаващи се със спортен дух и мощни двигатели.

Отделните моделни семейства се наричат „серия“ и се означават с една цифра. Първоначално е представена BMW 5 – нормален семеен седан, последвана от BMW 3 (компактен семеен автомобил) и BMW 7 (луксозен седан).

Обикновено всеки модел е означен с три цифри и една или няколко букви (пример 325iX) – първата от цифрите е свързана с принадлежността на автомобила към дадена серия (в примера 3-та серия), следващите две – с обема на двигателя, а буквите показват типа на гориво и други специфики.

Изключение правят автомобилите, разработвани от спортното поделение на BMW – BMW Motorsport, които са означавани с буквата M и цифра на серията, която представляват (пример BMW M3).

По-късно са въведени и моделите от сериите Z (roadster) и X (джип), чиито означения също представляват изключение от стандартното правило.

BMW имат една от най-бързите коли (m6), която е олекотена с карбон и развива скорост от 412.5 km/h.

Компанията се е настанила трайно на лидерската позиция на най-продавани луксозни автомобили през последните повече от пет години, като напоследък все по-голяма заплаха идва по направление от друг немски автомобилопроизводител – Audi.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *