Историческо откритие край Крепча! (Намериха най – стария кирилски надпис)

Етикети: , , , , , , ,

Историческо откритие край КрепчаИсторическо откритие край село Крепча направиха археолози. Учени се натъкнаха на уникална находка, която разбулва една от тайните в историята на България. Древни кирилски надписи хвърлят светлина върху историята с азбуката ни. И се оказаха дори по-стари от намерените в Плиска.

В скалния манастир край село Крепча, община Опака, бил открит най-старият надпис на кирилица в света. Това твърди известният археолог проф. Николай Овчаров. Това е историческо откритие, което разкрива още една частица от българската история. Според професор Овчаров, надписът е направен през 921 г. от монаха Антоний, който вероятно е създал и манастира.

До преди няколко години за най-стар и най-добре запазен надпис на кирилица се смяташе откритият във Велики Преслав. Той бе открит от проф. Димитър Овчаров и представляваше надпис върху керамичен съд, където бе написана думата Алцек и годината 931. Проучването на надписа от манастира до село Крепча, който носи името на „всички български светии“ е било поверено на проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет, пише dariknews.bg.

Новата находка ще даде повече подробности около историята на България, както и от кога всъщност се ползва кирилицата. Както е известно, преди въвеждането на кирилицата като писменост, българските философи, учени и владетели са пишели на глаголица — азбуката създадена от братята Кирил и Методий.

Едва по-късно, техният ученик Климент Охридски създава кирилската азбука, която нарича кирилица, на името на Константин — Кирил Философ. Смята се, че той е опростил формата на писане на глаголическите букви, за да бъде по-лесна за заучаване и възпроизвеждане от учениците на светите братя.

Смята се, че кирилицата е създадена в края на 9 век, няколко години след смъртта на Кирил и Методий. За съжаление няма открити извори, които да дават информация, кога точно я изобретява Климент Охридски. Новия надпис на кирилица обаче е смятан за изключителна ценна находка и историческо откритие. Учените се надяват да открият и още подобни артефакти в скалния манастир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *