Искате да разберете всичко за Фейсбук потребител? Възможно е!

Марк ЗукербъргМакар немалка част от Фейсбук потребителите да крият личната си информация от останалите потребители на социалната мрежа, има начин да достигнете до информацията, която ви интересува. Достатъчно е само желание, упоритост и следене на „лайковете“ (харесванията) на съответния потребител. По този начин личната информация „изплува“ на повърхността, без ползвателят изобщо да подозира за това. До извода са стиганали сътрудници на изследователския център „Майкрософт рисърч“ и социолози от университета в Кеймбридж, Великобритания, съобщава в. „Файненшъл таймс“. Изследователският екип използвал само данни от Фейсбук. Проучени били 58 000 профила.

„Харесванията“ в социалната мрежа показват пристрастията, интелекта, политическите възгледи на потребителя много повече, отколкото този потребител си мисли, се посочва в отчета на извършеното проучване. Въз основа на симпатии към една или друга снимка, постинг, картинка или събитие, социолозите и маркетолозите черпят материал за изграждането на рекламни и политически кампании.

„Използваните в Кеймбридж технологии в проучването ни могат да бъдат възпроизведени със същия успех в реални търговски продукти за събиране на лична информация за хората. Все пак ние използвахме много прости и общи методи. А маркетинговите компании могат да идат още по-далече и да хвърлят големи ресурси“, коментира Михал Кошински, който е един от участниците в експеримента с Фейсбук.

Психолозите, антрополозите и социолозите казват, че могат да разчетат интелекта на човека, сексуалната му ориентация, психотипа му и други важни лични характеристики. Достатъчно е само редовно да преглеждат профилите във Фейсбук. Освен това въз основа на „лайковете“ може лесно да се разбере какво е отношението на потребителя към наркотиците и не само това. В хода на проучването се стигнало и до съвсем неочаквани открития – например тези, които обичат пържени картофи, имат по-висок коефициент на интелигентност.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *